Бившият главен прокурор на България Никола Филчев е заподозрян като поръчител за две убийства през 2000 и 2002 г.

Това заяви вътрешният министър в Цветан Цветанов в сутрешния блок на ТВ7.

Той посочи, че става дума за убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище".

Според вътрешния министър Алексей Петров едва ли е извършителят на поръчката, той е по-скоро възложителят.

Делото за смъртта на Колев бе възобновено през ноември м.г. Пое го екип от 5-има следователи по настояване на вдовицата на Колев – Нанка, която е прокурор.

Тя твърдеше, че барета е застреляла мъжа й. Магистратите изискаха папките за самоубийството на прокурора Николай Джамбов и делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, което се гледа в съда. Поредното заседание ще е през декември.

През септември пък Алексей Петров беше призован като свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Петров е бил работодател на Георгиева. Адвокатката е работила в плувния комплекс "Спартак" от октомври 1999 г., а беше убита през февруари 2000 г.

МВР шефът не издаде дали Филчев вече е разпитван, или предстои да бъде разпитван за двете убийства, но призна, че той е заподозрян, а не свидетел.

Още по темата

Цветанов разказа, че докато е бил главен прокурор, Филчев явно е демонстрирал нежелание да се води докрай разследването на двете убийства.

„Вървим усилено по разкриване на убийството на банкера Емил Кюлев, има още много работа, но и възможности то да бъде разкрито“, каза още той.

След неговото убийство започва да се върти рулетката по следващите – на Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов, категоричен е МВР шефът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase