Депутатката от „Коалиция за България“ и бивша социална министърка Емилия Масларова ще се изправи пред Темида за присвояването на 11 038 405,55 лева.

Софийската градска прокуратура днес внесе в съда обвинителния акт срещу Масларова за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Заедно с нея пред съда ще застанат и Михаил Методиев, Димитър Димитров, Иван Пенев, Венцислав Драганов и Росен Стефанов.

Според обвинителния акт Масларова като министър, Методиев като управител на фирмата „Стара Загора 2007” и Драганов като техен помагач са присвоили 11 038 405,55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за ремонта на административната сграда на социалното ведомство в Стара Загора.

Престъплението е извършено в периода от ноември 2007 г. до май 2009 година.

Присвоената сума е в особено големи размери, тъй като надвишава над 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната, посочват от прокуратурата.

Още по темата

За да могат да се присвоят парите, след превеждането им по сметката на фирмата изпълнител, те били отклонявани чрез съставяне и използване на неверни счетоводни документи.

Сумите са били вложени в дружества, контролирани и управлявани от Михаил Методиев и Венцислав Драганов, в лични проекти на Драганов, а части от парите са предавани на ръка на Масларова.

Според обвинението Росен Стефанов като пълномощник на социалното министерство е преподписал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършените строително-монтажни работи на сградата.

Така той е заблудил длъжностни лица от министерството за упражнения инвеститорски контрол.

По наказателното производство са наложени множество обезпечителни мерки върху движимо и недвижимо имущество на обвиняемите Масларова, Драганов и Методиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase