Снимка: БГНЕС
fallback

Разделянето на материалите по делото срещу Алексей Петров не отговаря на закона. Това постанови състав на Софийския апелативен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на Петров.

През юли прокурорът по делото Светлозар Костов отдели материали от основното дело по „Октопода“ (дело № 2) и образува ново производство срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера (дело №74).

Така срещу Алексей Петров бе повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група за рекет и за разгласяване на държавна тайна.

Във възникналия правен хаос Алексей Петров си остана в ареста.

Мотивите на съда са, че при разделянето на материалите прокурорът е действал в разрез с правните норми и на практика продължават да действат обвиненията по дело № 2.

Защитата му обаче е обжалвала мярка за неотклонение по новото дело, по което той на практика няма налагана мярка.

Затова защитата му ще трябва наново да обжалва ареста, но вече по голямото дело „Октопод“.

В мотивите си съдът се спря и на нарушенията, които са допуснати при разделянето на материалите.

Според закона има конкретни изисквания за отделянето на материали по дадено дело. Но в конкретния случай не е изпълнено нито едно от тях.

Oще по темата

Освен това при отделянето на новото постановление прокурор Светлозар Костов е заявил, че потвърждава мярката за неотклонение на Алексей Петров.

Законът ясно е определил кои органи могат да постановяват постоянен арест и „сред тях категорично не е прокуратурата“, пише в становището на съда за неотклонение.

Съдът определи като неясна концепцията на прокурора по делото.

„Оставам с усещането, че така наречената тактика, по думите на Цветан Цветанов, включва моето физическо отстраняване. Нищо чудно това да е заложено в някаква стратегия. Защото зад всеки тактик стои един стратег“, заяви Алексей Петров на излизане от съдебната зала.

Адвокатът му Ина Лулчева определи днешното решение на съда като законосъобразно и каза, че ще обжалва мярката за неотклонение на Петров по дело № 2, по което обаче не бил останал нито един материал, свързан с Алексей Петров.

„В крайна сметка, от едно незаконосъобразно поведение на прокуратурата е създаден един абсолютен хаос по делото, който ние се опитахме да изясним“, коментира тя.

"По отношение на този съдебен състав ние нямаме никакви съмнения относно неговата обективност, неговия професионализъм и непредубедеността", каза говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова, която присъства на днешното съдебно заседание.

Тя бе категорична, че действията на прокурора не биха могли да се отразят на разглеждането на делото и доказателствата по него не са намалели.

Има възможност тези неточности, които съдът констатира, да бъдат разгледани от прокуратурата и да бъдат отстранени, каза още тя.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата проверява сигнал, че има поръчка за разправа с Алексей Петров в Софийския затвор.

Самият Петров пристигна в съдебната зала с превързана ръка, гипсиран пръст и рана на носа, получени, след като е припаднал в ареста.

Предстоят му три операции, тъй като страда от различни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

БАЦЕ

преди 13 години

А служителката Слдунка Владимирова СИМЕОНОВА ОТ СДВР-КАТ-03 РПУ ДОКОГА ЩЕ Я ТОЛЕРИРАТ ЗА КОРУПЦИЯ ОТ ВЪТРЕШЕН ОТДЕЛ-ТИЯ СРАМА НЯМАТ СЛЕД КТО ЗА НЕЯ ИМА ЦЯЛ РОМАН ТА ДОРИ Я ОБЕЩЕТИХА И С ПО-ГОЛЯМО ЖИЛИЩЕ.А ТОВА ЧЕ С ЛИЦЕТО КОЕТО ЖИВЕЕ ННА СЕМЕЙНИ ННАЧАЛА И ПРАВИ ОКСИДАЦИЯ НА ОРЪЖИЕ И АМФЕТАМИН В ДОМАШНИ УСЛОВВИЯ ВЪТРЕШЕН ОТДЕЛ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ТЕМИДА.

112

НЛО

преди 13 години

ОКТОПОДА СИ ИМА ИМЕ ВСИЧКИ СЛУЖБИ В МВР-МНО-ДАНС.ПРЕЗИДЕНСТВО-МИН.СЪВЕТ-НАРОДНО СЪБРАНИЕ.МНОГО ЗДРАВЕ НА ЕС.

111

Анонимен

преди 13 години

Re: За корупцията в началницитеот Faceoff 29 Окт 2009, 22:04 JohnDow написа:Общите приказки са подходящи за такъв форум в такава тема, но ако някой има да каже нещо конкретно срещу някой - тук не става! Тук са клюки!Сигналите се подават по опреден ред! И обикновено си пишеш името и се подписваш под показанията си!Не разчитай на Дирекция "Инспекторат" има подаен сигнал още май месец и оттогава нищо, а беше както казваш ти с подпис, някъде трябва да имам и квитанцията за регистрирания сигнал в PDF, но за какво ли ми е? Както се казква, аз вече забравих и за какво ставаше въпрос.........

fallback