Мартин Борилски. Снимка: borilski.blog.bg
fallback

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди осъдителните присъди по делото "Борилски", съобщиха от съда.

Георги Желязков получава 19 години затвор, а Стоян Стоичков – 17 години, за жестокото убийство на студента Мартин Борилски в Париж, извършено преди 10 години.

Двамата трябва да платят и 120 000 лв. кръвнина, както и лихвите и разноските по делото.

На 10 февруари Апелативният съд във Велико Търново призна Желязков и Стоичков за виновни по обвиненията, че са убили Борилски, а те обжалваха пред ВКС.

В мотивите си да потвърдят присъдата върховните магистрати записаха, че доводите на страните за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила са неоснователни.

Освен това, според съда, обвинителният акт е изготвен на базата на събраните в досъдебното производство доказателства, които са дали основание за извод, че двамата са били на местопрестъплението.

Правилно са оценени действията на Желязков с корист – в морален и материален план, а на Стоичков – "да помогне на лидера си", пише още в мотивите за присъдата.

Процесът „Борилски“ стига за втори път до Върховния касационен съд.

Oще по темата

Първия път магистратите отмениха оправдателната присъда, която Желязков и Стоичков получиха от съда във старопрестолната столица и върнаха делото за ново разглеждане.

През юли 2000 г. 24-годишният Мартин Борилски бе открит мъртъв в квартирата си в Париж с 93 прободни рани.

Обвинени за смъртта му бяха Георги Желязков и Стоян Стоичков, а ДНК експертизите доказаха, че двамата са извършители на зверското убийство.

У нас делото бе връщано многократно и това предизвика остър протест от страна на Франция.

Днешното решение на ВКС е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

George

преди 13 години

Интересно беше изказването на една от трите съдийки по Килърите в предаването на С.Диков,когато тя може би с чув-ство на гордост каза "Имам 15 години стаж и съм преживяла 3 правителства...". Значи, в съдебната с-*** работата на съдиите,в т.ч. и на съдийките, не се измерва в това по кол-ко дела те са били съдии и техните присъди след обжалване не са отменени, а в трудов стаж,като несменяеми, и затова тази съдийка се хвалеше,че три правителства са сме-нени, а тя е НЕСМЕНЯЕМА! И може би това е една от грешките на прохождащата през 90-те години демокрация - че не провери какви хора са назначени за съдии,отговарят те с ман-талитета си за такива,имат ли склонност към "завои" в работата си,податливи ли са на корупция, устойчиви ли са психически и чак тогава да им даде прословутата независи-мост,служебен имунитет и несменяемост. Сега виждаме тези три фактора в действие и резултатът от прибързаното им въвеждане - случаят Борилски и не само той.

77

Nic

преди 13 години

Не смятам,че българското гражданско общество не е дорасло да генерира честни,с добре развито чувство за справедливост съдии в нужното количество.Причината се корени дру-гаде - при основополагането на демократичните устои магистратите трябваше да играят основна роля по правораздаването в новата система и затова трябваше да бъдат макси-мално независими.Тъкмо тази независимост беше използувана,и сега се използува, от нечистоплътни хора в тоги за свои лични или наложилите ги за отговорни магистрати пар-тии и икономически групи цели. В резултат правораздаването зацикли и се оказа,че в BG-условията е наложителен контрол в/у работата им. Единственият начин такъв да бъде уп-ражняван е изборност на магистратите на всички нива.Иначе пак ще има да гледаме по екрана Куцкова,Груев,Мингова,Велчев и ще се учудваме на странните отсъждания на Паунова,Чочкова,и трите съдийки "Михови".

76

Lindi

преди 13 години

Малка е кравнината, малки са присъдите, не са осъдени и корумпираните:*** БАТАНОВА (Окръжен съд - Шумен),ЙОРДАНКА НЕДЕЛЧЕВА (Великотърновски апелативен съд),ЗДРАВКО ТРИФОНОВ ,РУМЯН ЖЕКОВ? Но дето се вика в България и толкова можеше да не постигне горката майка на убитото момче.

fallback