Върховният касационен съд ще се произнесе окончателно по делото за  убийството на Мартин Борилски в Париж.

Студентът по право беше убит преди девет години в апартамента си в Париж, а разследващите откриха по тялото му повече от 90 прободни рани.

Съдът ще заседава днес по протест на Апелативната прокуратура във Велико Търново, с който се иска връщане на делото за ново разглеждане.

На първите две инстанции подсъдимите по делото Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха оправдани.

Трагедията:

На 20 юли 2000 г. 24-годишният български студент по право Мартин Борилски е намерен мъртъв в парижкото си жилище на улица „Льо Курб”.

Полицията открива трупа на младежа коленичил до леглото. Ръцете му са вързани с ръкавите на пуловер.

По тялото на Борилски са преброени 93 удара с нож (за рязане на хартия), а лицевите му кости са смазани с тъп предмет (гира).

Разследването:

Разследването, водено от френските следователи, позволява да бъдат идентифицирани двама заподозрени: Георги Желязков, роден на 6 май 1979 г. в София, и Стоян Стоичков, по прякор Барона, роден през 1980 г. във Варна.

Основните доказателства, иззети от местопрестъплението, са косми, намерени в ръцете на трупа, окървавени джинси и панталон на Желязков, в чийто заден джоб е кредитната карта на Мартин, фасове от цигари.

Генетичната експертиза открива ДНК следи от жертвата и от още трима мъже – Желязков, Стоичков и хазаина на Мартин – Себастиан Проази.

ДНК на Желязков е открита под ноктите на жертвата.

Френските магистрати, работещи по случая, посещават на два пъти България (от 22 до 28 септември 2001 и от 9 до 13 декември 2002 г.) в рамките на две следствени поръчки с оглед разпитването на уличените.

Тогава двамата не дават никакви обяснения. Желязков твърди, че се страхува, но не казва от кого. Стоичков следва същото поведение.

Българското правосъдие започва дело в съответствие с доказателствата и данните, които са му предоставени от френското правосъдие.

Обвинителният акт настоява за максимална присъда лишаване от свобода от 15 до 20 г., но до момента правораздавателната система буксува.

Всички факти по делото "Борилски"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase