Васил Костов – Васко Кеца. Снимка: БГНЕС

Шуменският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Янко Попов – Туци и Васил Костов – Васко Кеца и Райчо Стойнев, обвинени за организирането на убийството на бизнесмена Румен Рачев преди година в Шумен.

Съдът днес прецени, че са събрани достатъчно годни доказателства за съпричасността им към престъплението. Освен това магистратите смятат, че има опасност при по-лека мярка те да извършат ново престъплвение.

Според прокуратурата има доказателства, че Васил Костов е бил в Шумен в нощта преди убийството и в деня на стрелбата по Рачев.

Още по темата
За това време той е провел няколко телефонни разговора с физическите извършители - Георги Георгиев и Владимир Филев, на които по-късно е осигурил и убежище.

Според държавното обвинение Янко Попов е помагал с транспорта на физическите убийци на бизнесмена и им е осигурил оръжието.  

Адвокатите на Васил Костов днес поискаха да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, защото здравословното му състояние било влошено – страда от исхемична болест на сърцето, има увреждания на белия дроб и хипертонични увреждания.

Окръжният съд обаче не уважи искането им. И защитниците на Васил Костов, и тези на Янко Попов заявиха, че ще обжалват днешното решение пред съда във Варна.

Румен Рачев е обвинен, че е укрил физическите убийци на Рачев в хижа край Самоков. За това е свидетелствал анонимен свидетел по делото. Според прокуратурата Стойнев, по нареждане на Туци, е купил автомат Калашников и пистолети, един от които отговаря по описание на оръжието, с което е убит Рачев.

Той е обвинен и за незаконно притежаване на голямо количество на боеприпаси.

Янко Попов, Васил Костов и Райчо Стойнев бяха задържани във вторник при операция "Килърите 2" и са обвинени за организирането на убийството на бизнесмена Румен Рачев на 3 юли миналата година в Шумен.

"Килърите 2" бе продължение на полицейската операция от 23 юли, при която бяха задържани няколко души за убийството на самоковския бизнесмен Юри Галев. Сред задържаните бяха и Васко Кеца и Туци, но по-късно съдът ги освободи от ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase