Снимка: Epic Drama
fallback

Общ преглед
Из криминалния свят ни повежда и "Инспектор Далглиш" в новата телевизионна адаптация по международната бестселър поредица на П. Д. Джеймс. Редом с Агата Кристи, безспорно П. Д. Джеймс е една от гранд дамите на английската детективска литература, а главен инспектор Далглиш, когото тя създава, описва като човек "с парче лед в сърцето".

Новата поредица ще се излъчва по Epic Drama понеделник и четвъртък от 22:00 часа като от тази вечер може да гледаме сериала.   Действието се развива приблизително по времето на това в "Ендевър" – Англия от 1970-те. Снимките са правени изцяло на терен в Северна Ирландия, а историите са разказани от перспективата на енигматичния литературен детектив.

В главната роля ще  видим британският актьор Бърти Карвел:

Знаем, че Адам Далглиш е криминален инспектор и измислен герой, който е бил герой на четиринадесет мистериозни романа, написани от П. Д. Джеймс. Но кой е Адам в тази продукция?

Нещото, което се случи с него малко преди нашата история да започне, е, че той загуби жена си и детето си. И така, въпреки че разказваме различна история във всеки филм, целият проект се върти около това. Първата е годината на скръбта. Така че можехме да разкажем две истории паралелно. Страхотното нещо в творчеството на П.Д. Джеймс е, че тя смяташе, че линиите с фантастиката трябва да са по-размити. Тя е страхотен социален историк и чудесен наблюдател на човешката природа. И така, специалното в този сериал е, че зрителят е преплетен през призмата на престъпността, вижда нещо за Великобритания в съответното време. Мисля, че тя (Джеймс) документира определена епоха. Така се усеща вкуса на Великобритания в съответния отминал период, но също така тя поставя обектива върху всеки, чийто живот е докоснат от този момент.

Разбира се, вероятно сте осъществили първия си контакт с Адам чрез романите, но имахте ли друг източник за създаване на героя?

Преди всичко се придържах към сценария. Дори преди да прочета романите, първо прочетох сценария. След това отидох и прочетох трите романа, защото тези три истории всъщност са трите доста различни филма с трима различни режисьори, които съставят тази поредица. Първата история се развива в тази много клаустрофобична среда на медицински колеж, институционална среда, но почти изцяло населена от жени. Така че има много специфичен привкус. Така втората история се отваря към тази доста външнасреда. Разположена е във величествена къща, която е превърната в дом за инвалиди и се управлява от религиозен маниак. Но също така е разположен на скалите на Дорсет и е доста див и неопитомен. И след идва и това третата история, която се развива в Лондон. И така вие отивате в сърцето на метрополиса през 1975 г. , където става въпрос много за социалните ешелони на британското общество и начина, по който те се свързват или не. Така че става въпрос за доста различни истории и наистина исках да намеря дъга, която да ги свърже. Романите са огромен ресурс.

И какво е това, което ги свързва?

Личността на Адам, разбира се. Има различни начини, по които един роман може да направи дълбоко гмуркане във всяка посока, но мисля, че телевизията е медиа, в която трябва да възнаградите възприятието на публиката. И така, вместо да им кажете кой е героят, искате да им го покажете. Искате да им предложите нещо, след което те да искате да се облегнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

До първи

преди 2 години

От време на време чета някой нова книга и в някои случаи си личи че преводачите са от новото поколение. Нов изказ, нов словоред, изрази от рода на "аз ми се струва", често им е трудно да избягат от английската граматика, доста пъти не намират за нужно да преведат определени думи, защото са толкова в ежедневието ни че не ги осъзнават като чужди .

2

случаен

преди 2 години

По някаква причина Ciela, които издават книгите на Джеймс за инспектор Адам Далглиш, са приели това П. Д. Джеймс - оттам по всички сайтове на издателства се нарича така и... а може и от преди Ciela да е тръгнало... https://ciela/author/p-d-dzheyms.html

1

Кукуригу

преди 2 години

Малко извън темата. Абе, защо Филис Дороти Джеймс тук бива наричана "П.Д.Джеймс"?! Филис на английски се пише с П., ама на български - не баш.

fallback