Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази неделя в семейното предаване "Фамилно" гостува проф. Ева Соколова, съпруга на председателя на 38-то Народно събрание Йордан Соколов. В ефир тя разказва лични истории, извън кариерата на Соколов като юрист, министър на вътрешните работи и председател на парламента, някои от тях са описани в книгата й "Недовършени мемоари. Спомени от него и за него".

"Той беше много деликатен и интелигентен човек, харесваше живописта, музиката, литературата", споделя проф. Соколова пред водещата Деляна Маринова. 

За пръв път тя разказва и интересни факти за рода на Йордан Соколов. По бащина линия неговият дядо е първият губернатор на Лом – завършил е в Одеса, там конатктува с много известни българи, след това се връща в Лом и заема високи постове.

"Когато Иречек идва в България, отсяда именно в неговия дом, в дневниците му е описана тази среща – чернооката госпожа, слугинята, която поднесла бяло сладко и кафе, темите, по които са разговаряли", разказва проф. Соколова.

Бащата на нейния съпруг останал от малък сирак, заедно със своя брат и сестра.

"Двамата братя работили и учели, за да издържат малката си сестричка. Моят свекър, бащата на Данчо, е бил стенограф в Народното събрание, докато е учил, и завършва като първенец на Юридическия факултет, а после заема високи  постове. Когато си отиде, на масата му стоеше Лафонтен, той превеждаше от френски, без никога да е бил във Франция", споделя проф. Ева Соколова.

Още спомени за нейния съпруг Йордан Соколов - във "Фамилно" по телевизия  Bulgaria ON AIR. Предаването започва в 10:30 часа.

   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase