Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Бразилия заяви, че отменя забраната за социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

В решението си съдията Александър де Мораес каза, че е разрешил “незабавното връщане“ на дейностите на X в страната, след като плати огромни глоби и блокира акаунти, обвинени в разпространение на дезинформация.

Според изявление Х е платил глоби на обща стойност 28 милиона реала (5,1 милиона долара; 3,8 милиона британски лири) и се е съгласил да назначи местен представител, както се изисква от бразилското законодателство, съобщава BBC.

Бразилският съд блокира достъпа до платформата, собственост на Илон Мъск, след като тя отказа да забрани няколко профила, за които правителството смята, че разпространяват дезинформация за президентските избори в Бразилия през 2022 г.

“Решението да затворим офисите на X в Бразилия беше трудно“, написа тогава Мъск, който също управлява производителя на електрически автомобили Tesla и компания SpaceX.

Самопровъзгласил се за “абсолютист на свободата на словото“, милиардерът предприемач описа хода на съдия Мораес да забрани няколко десетки акаунта като злоупотреба с власт и нарушение на свободата на словото.

След като Х беше забранен, много от потребителите започнаха да използват алтернативни платформи на социалната мрежа.

Във вторник от X написаха, че е "горди да се завърнат в Бразилия".

Бразилия е един от най-големите пазари за платформата по целия свят, както и най-големият в Латинска Америка, с приблизително 22 милиона потребители.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase