Снимка: Pixabay

Глобалният софтуерен срив, който засегна целия свят, е най-големият от 2017 година насам. Това показа колко сме зависими и уязвими от тези технологии, заяви Любомир Тулев, експерт по киберсигурност пред БНТ.

Експертът коментира, че това е било бъг, който не е чрез външна хакерска намеса, тя дойде от самите инженери на продукта. "Крауд Страйк" е компанията, "Фалкон" е продуктът. Този продукт се грижи крайните устройства да бъдат защитени от вируси. На 19 юли рано сутринта, инженерите на "Краудстрайк" пускат регулярен ъпдейт. Впоследствие, може би, защото не тестван достатъчно, всяко устройство по света, който има инсталиран този антивирусен агент и е с операционна система Windows, дава бъг и не може да се стартира устройството", каза още Любомир Тулев.

Експертът по киберсигурност обясни, че след сривът е имало измами, защото много са се възползвала от ситуацията, като са пращали имейли от името на инженерите в "Крауд Страйк" със заявката, че могат да съдействат. Пулев допълни, че в страната ни сривът не се е усетил толкова, а причината - "ние не сме толкова узрели за киберсигурност",

"Не сме узрели за защита от киберсигурност, в по-голямата част от компаниите в България не са имали инсталиран този антивирусен софтуер", обясни Любомир Тулев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase