Снимка: Pixabay

Експертите на OpenAI са стигнали до извода, че гласовият изкуствен интелект вече е доказал способността си да предизвиква пристрастяване и емоционална привързаност.

Специалистите предупреждават, че говорещият GPT-4 вече е твърде реалистичен, което води до промяна във възприятието на хората за изкуствен интелект. Те започват да общуват с него като с жив човек, което носи сериозни психологически рискове, пише сайтът megavselena.bg.

Това може да доведе до нездравословно пристрастяване към „разбирането“ на AI, а след това и до нежелание за общуване с реални хора.

Експертите на OpenAI отбелязват в доклад за сигурността, че антропоморфизацията, тоест приписването на човешки качества на AI, все повече води до формиране на емоционална привързаност към бота.

Изследователите са установили, че дори тестващите програмите са започнали да възприемат AI като нещо повече от изкуствен интелект.

Такава зависимост, в допълнение към емоционални проблеми и отказ от естествена комуникация, може да доведе до редица отрицателни събития.

Цялата статия вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase