Снимка: БГНЕС
fallback

Излитането на космическия кораб Starliner на Boeing беше отменено по-малко от четири минути преди старта, предаде АФП.

Причината все още не е ясна, но вероятно става въпрос за технически проблем.

За втори път тестовата мисия до Международната космическа станция беше прекратена, когато астронавтите бяха готови да излетят. Проблемната програма вече години наред се сблъсква със закъснения и опасения за безопасността.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс чакат да бъдат безопасно извадени от капсулата. По-рано командирът на мисията Уилмор произнесе кратка, но въодушевяваща реч, в която каза на десетките хиляди хора, които се включиха в прякото предаване: „Това е велик ден, в който да се гордеете с вашата нация“.

Бившите пилоти-изпитатели от Военноморските сили на САЩ, които имат по два космически полета зад гърба си, по-рано бяха сложени под карантина след прекратения опит за изстрелване на 6 май поради повреден клапан на ракетата Atlas V на United Launch Alliance.

Налице е резервна дата за неделя, но все още не е известно дали ракетата носител Starship ще бъде готова за изстрелване.

Starliner е на път да се превърне в едва шестия тип космически кораб, построен в САЩ, който ще превозва астронавти на НАСА, след програмите Mercury, Gemini и Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век, Space Shuttle от 1981 до 2011 г. и Crew Dragon на SpaceX от 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 месеца

***, не усещате ли че сравнявате частни компании със самая могучия които вече си я слагат в малкия джоб? Барут работает, май бързо го забравихте, а? Другия път колхозниците ше уцелят ли Луната въобще?

15

Китайската ракета

преди 3 месеца

Скоро направи 520тия си безавариен полет. На Американците гордостта космическата совалка, изгърмя на няколко пъти и накрая спряха програмата. В момента нямат възможност да качват хора в космоса и да ги връщат. Ползват рускив кораб Съюз. Китайците вече имат собствен апарат за завръщане от орбита. Така че къв Боинг бълнувате. Тая компания скоро е ***.

14

Падат като круши

преди 3 месеца

Във фабриките си оставят ръцете. Контрол на качеството нулев. Въпрос на време е да окапят. Какви ракети кви пет леа бе?

fallback