Една от най-старите, все още работещи онлайн платформи, върви към своя край след 27 години. ICQ, някога популярна услуга за незабавни съобщения, обяви в края на миналата седмица, че затваря следващия месец.

"ICQ спира да работи от 26 юни", гласи съобщение компанията, цитирано от Mashable.com.

ICQ се счита за най-ранната услуга за незабавни съобщения в интернет.

Платформата, кръстена на фразата „Търся те“, е разработена от малка израелска компания и пусната на пазара през ноември 1996 г. От средата на 90-те до края на миналия век услугите за незабавни съобщения бяха на върха в интернет. Услуги като AIM, MSN Messenger и Yahoo Messenger, подкрепени от онлайн технологичните гиганти и служеха като един от основните начини, по които интернет потребителите взаимодействаха преди социалните медии.

Въпреки тези големи конкуренти обаче, ICQ се наложи бързо. През 1998 г., нейният най-голям конкурент, AOL, придоби компанията срещу предварително плащане от $287 милиона, последвано от допълнителни $120 милиона за три години въз основа на представянето на услугите.

Използването на незабавни съобщения намаля, тъй като потребителите преминаха към платформи като Facebook Messenger и WhatsApp.

ICQ дълго време се радваше на стабилна потребителска база извън САЩ, което вероятно му помогна да се задържи много по-дълго от съвременниците си. Услугата използва ICQ номера за идентифициране на потребителите, заедно с обичайното потребителско име, което помогна за нейната популярност в страни като Китай. Освен това жителите на Хонконг преминаха към ICQ през 2021 г., след като потребителите се отказаха от WhatsApp поради промяна в политиката за поверителност на платформата. Поради собствеността на VK, ICQ имаше и голяма потребителска база в Русия.

Със смъртта на ICQ, изглежда, че ерата на незабавните съобщения е официално мъртва. Но официалният акаунт на ICQ в X изглежда се забавлява в последните си дни или може би дори загатва за нещо ново в бъдеще.

Бяха публикувани два поста с гифчета от "Терминатор", включително култовата реплика на Арнолд Шварценегер "I'll be back".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase