Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефът на Facebook се изправи пред родителите на жертвите на кибертормоз по време на изслушванията в Сената, но докато законодателите най-накрая не се противопоставят на гигантите в социалните медии, нищо няма да се промени.

По принцип не одобрявам кървавите спортове, но с удоволствие ще направя изключение за лова и примамката на ръководители от Силициевата долина в залата на комисията на Конгреса. Не че харесвам скъпите, безсмислени зрелища. Но ловът на технологични изпълнителни директори в Конгреса за сега е точно на нивото на фойерверките - кратко, вълнуващо безсмислено усещане върху ретината и после тъмнина.

Миналата седмица изслушването на Марк Зукърбърг и неговите колеги от Силициевата долина беше класика в този жанр: първи страници, заглавия и един наистина изключителен момент на неловкост, в който той беше принуден да се изправи пред жертвите за първи път в историята и да се извини: покрусени родители, които държаха снимките на мъртвите си деца, загинали от кибертормоз и сексуална експлоатация в неговата платформа.

По-малко от шест часа по-късно компанията му представи тримесечните си резултати, цената на акциите на Meta се повиши с 20,3%, което доведе до нарастване на пазарната капитализация на компанията с 200 млрд. долара и, ако смятате, което той като главен изпълнителен директор вероятно прави, до 700 млн. долара за самия Зукърбърг. Тези, които са слушали разговора за приходите, ми казаха, че не е ставало дума за мъртви деца.

Ден по-късно Байдън обяви: "Ако нараниш американец, ще отговорим" и пусна ракети по повече от 80 цели в Сирия и Ирак. Разбира се, само стига американците да не са тийнейджъри със смартфони. Американските технологични компании рутинно вредят на американците, и по-специално на американските деца, макар че, ако трябва да сме честни, те рутинно вредят и на децата на всички други националности: Wall Street Journal показа, че алгоритмите на Meta позволяват на педофилите да се намират един друг. Главният прокурор на Ню Мексико съди компанията за това, че е "най-големият пазар за хищници и педофили в световен мащаб". Съдебен лекар във Великобритания установи, че 14-годишната Моли Джейн Ръсел "е починала от акт на самонараняване, докато е страдала от депресия и негативните ефекти на онлайн съдържанието" - което включва видеоклипове в Instagram, изобразяващи самоубийство.

И макар че изпращането на отряд от военноморски тюлени в Менло Парк може да е твърде голяма надежда, има и други реакции, които Конгресът на САЩ би могъл да разпореди, като например, ето една идея, закон. Какъвто и да е закон. Такъв, който, да речем, забранява на технологичните компании да третират мъртвите деца като обикновен "разход" в правенето на бизнес.

Защото да се изисква от технологичните компании да не дават възможност на педофилите да намират и насилват деца е най-ниският от всички висящи плодове в областта на технологичното регулиране. И все пак дори това още не се е случило. Това, от което Америка спешно се нуждае, е да действа в съответствие с антитръстовите си закони и да разбие тези компании като първа основна стъпка. Тя трябва да се заеме с раздел 230 - законът, който дава на платформите имунитет срещу съдебни дела за хостване на вредно или незаконно съдържание.

Необходимо е основно законодателство за безопасност на продуктите. Представете си, че миналата година GlaxoSmithKline пусна на пазара експериментално ново чудодейно лекарство. Лекарство, което е показало невероятни ползи, включително лечение на някои форми на рак и забавяне на стареенето. То може също така да предизвиква мозъчни кръвоизливи и да прекъсва бременност, но данните за това все още не са готови, така че ще трябва просто да изчакаме и да видим. Има причина това да не се случва. Наричат се закони. Лекарствените компании преминават през дългогодишни тестове. Защото трябва да го правят. Защото в някакъв момент, много отдавна, Конгресът и други законодателни органи по света са си свършили работата.

И все пак най-новата изключително разрушителна технология на Силициевата долина - генеративният изкуствен интелект - беше пусната на свобода миналата година без дори най-елементарното изпитване на продукта, което е задължително за федералната администрация. Миналата седмица дълбоко фалшиви порнографски снимки на най-известната жена-звезда на планетата, Тейлър Суифт, заляха платформите на социалните медии, които нямаха законово задължение да ги свалят - и следователно много от тях не го направиха.

Но на кого му пука? Насилието се упражнява само върху една жена. Това е само сексуално посегателство без съгласието на партньора, алгоритмично разпределено между милиони хора по цялата планета. Наказването на жените е първата стъпка в разгръщането на всяка нова разрушителна технология, така че свикнете с това, а ако си мислите, че дълбоките фалшификации ще спрат с поп звездите, успех и с тази илюзия.

Мислехте, че дезинформацията по време на изборите в САЩ и гласуването за Брекзит през 2016 г. беше лоша? Е, нека изчакаме да видим какво ще ни предложи 2024 г. Може ли да има някакви възможни недостатъци пускането на тази неизпитана нова технология - технология, която позволява създаването на масова дезинформация в голям мащаб без никакви разходи - точно в момента, в който повече хора ще отидат до урните, отколкото когато и да било в историята?

Всъщност не е нужно да си представяте до какво може да доведе това, защото вече се е случвало. Дни преди парламентарните избори в Словакия през октомври беше пуснат фалшификат, насочен срещу прогресивен кандидат. Невъзможно е да се разбере какво въздействие е имал той или кой го е създал, но кандидатът загуби, а опозиционният пропутински кандидат спечели. Cи Ен Ен съобщава, че посланията на дълбокия фалшификат повтарят тези, пуснати от руската служба за външно разузнаване, само час преди пускането му. Питате се къде беше Facebook във всичко това? Там, където обикновено е, отказвайки да свали много от "дийп фейк" публикациите.

В Конгреса се налага да се изслушват технологични изпълнители, за да се запълни времето между трудната работа да не се приема технологично законодателство. Вече са минали шест години от скандала с Cambridge Analytica, когато Зукърбърг стана първият ръководител на технологична компания, на когото беше наредено да се яви пред Конгреса. Това беше откритие, защото изглеждаше, че Facebook най-накрая може да бъде изправен на нокти.

Но изслушването в сряда беше осмото за Зукърбърг. И нито Facebook, нито която и да е друга технологична платформа, не е била поставена до стената. САЩ не са приели нито един федерален закон. Междувременно Фейсбук извърши оправдателно технологично измиване на името си, за да премахне миризмата на скандали с данни и проникване от Кремъл и от време на време предлага своя главен изпълнителен директор за ритуално клане на сенатската трибуна.

За да разберем отслабващото господство на Америка в света в края на имперската й история, нейното счупено законодателство и завладяването ѝ от корпоративни интереси, символиката на сенатор, който принуждава Зукърбърг да се извини на опечалени родители, докато Конгресът - тази голяма бяла сграда, щурмувана от въстаници, които са се намерили в платформите на социалните медии - не прави абсолютно нищо, за да ограничи изключителната власт на компанията му.

Имахме осем години, за да научим уроците от 2016 г., но ето че сме отново в началото. Великобритания реагира, като отслаби органа, който защитава нашите избори и влоши законите ни за защита на данните, за да "отключи възможностите след Брекзит". Комисиите на американския Конгрес сега са в култ към товара, който преминава през ритуални движения на отчетност. Междувременно на пазара се появява ново технологично „лекарство-чудо“, което може да създаде несметни икономически възможности или смъртоносни биологични оръжия и дестабилизация на това, което е останало от либералната демокрация. Вероятно, за съжаление ИИ, ще направи и двете.

Керъл Кадуоладаър, Гардиън/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase