Общ преглед
През последните години сгъваемите смартфони не спират да увеличават дела си от общите продажби на пазара на телефони по света. Всичко започна със смелата крачка на Samsung Electronics в открехването на вратата към тази нова продуктова категория, а потребителите реагираха бързо и показаха интерес към иновацията.

В резултат на това световният пазар на сгъваеми смартфони записа 10% растеж на годишна база само през второто тримесечие на тази година, достигайки 2,1 млн. бройки, сочат данни на Counterpoint Research. Всичко това се случва в момент, в който глобалният пазар на смартфони се сви с 9 на сто през същия период, което показва, че потребителите проявяват по-голям интерес към тази иновативна категория. За това свидетелстват и прогнозите на TrendForce, според които през 2024 г. категорията на сгъваемите смартфони ще запише цели 38% годишен скок на продажбите до 25,2 млн. бройки.

Като пионер в индустрията, Samsung със сигурност следи внимателно тези прогнози, а в резултат на потенциала, който вижда, не спира да пуска сгъваеми модели. Свидетелство за това са новите устройства, които предложи на пазара това лято и които са нова крачка напред в еволюцията на т.нар. foldable смартфони – Samsung Galaxy Z Flip5 и Samsung Galaxy ZFold5.

Защо обаче потребителите припознават сгъваемите устройства като нещо полезно и как най-добре можем да се възползваме от тези предложения? Отговорът на този въпрос се корени във факта, че смартфоните в тази категория са създадени с мисъл за удобство във всякакъв сценарий. Ето и няколко примера за това през призмата на Galaxy Z Flip5:

Нови фотографски възможности

Живеем във време, в което фотографията се е превърнала в ежедневие за повечето потребители. Запечатването на любопитни и красиви моменти е все по-лесно, стига да разполагате с подходящ смартфон. Galaxy Z Flip5 например е оборудван с 10 MP предна камера, допълнена от комбинация от 12 MP широкоъгълна и 12 MP ултраширокоъгълна на гърба.

Онова, което потребителите оценяват, е не само качеството на снимките, но и възможността за по-голяма гъвкавост при правене на селфита например. Благодарение на по-широкия дисплей, наречен Flex Window, задната камера може да бъде използвана за правене на селфита. Същевременно снимащите се могат да правят кадри от всеки ъгъл, без ръцете им да попадат по типичния за правенето на селфи начин – протегнати към устройството.

С помощта на FlexCam телефонът може да бъде сгънат, сложен на равна повърхност, а след това потребителите да направят селфи, ползвайки различните камери. Flex режимът действа като статив, като стабилизира камерата, което гарантира по-добри кадри. При заснемането на други хора, има възможност те да се видят във Flex Window и да застанат по начин, който им харесва, така че да бъде направен перфектният кадър.

Самата редакция на снимките също е улеснена с Flex Mode, а за изключителното качество на нощните снимки се грижи изкуствен интелект. Той премахва излишния шум, а образите излизат кристално ясни, независимо дали са снимани при по-ниска осветеност или не.

Като цяло идеята на Samsung е сгъваемите смартфони да дават максимална гъвкавост във функции, които потребителите ползват ежедневно.

Бърз достъп до всичко най-важно

Едно от основните предимства на сгъваемите устройства е, че имат два екрана, които са изключително удобни за ползване в различни ситуации. Новият Flex Window (външният дисплей) на Galaxy Z Flip5 е 3,78 пъти по-голям от предишното поколение. За да извлечете максимална полза от него, можете да плъзнете пръст по екрана във всяка посока, така че да получите достъп до различни опции на устройството.

Плъзването отляво надясно предлага преглед на съобщенията и отговаряне с кратки, предварително зададени отговори. Тук една от най-удобните опции е за връщане на обаждане, без да се налага телефонът да бъде разгънат. Плъзването отгоре надолу дава достъп до основните функции на устройството. Плъзването отдясно наляво пък насочва към трите предварително зададени от потребителя контакта за бързо набиране.

За всеки зает човек е особено важно да подрежда внимателно задачите си и след това да следва графика за изпълнението им. Така например всички известия от Google Calendar се виждат директно на малкия екран и няма шанс потребителят да пропусне нещо важно.

Всяко ново Galaxy устройство дава все повече възможности за персонализиране на Flex Window. Достатъчно е да се влезе в меню „Настройки“, а след това във „Външен екран“ и добавяне на нови функционалности.

Всъщност Samsung дава огромен брой възможности за персонализиране, в това число чрез информационни полета и графични часовници. През малкия дисплей можете да получите достъп до над 13 ключови уиджета, включително календар, прогноза за времето, аларма, брой стъпки и други. Ако искате да прехвърлите от един уиджет към друг, това се случва изключително лесно с Multi Widget View.

3,4-инчов Super AMOLED външен дисплей дава възможност не само да виждате веднага всички известия, но и да отговаряте бързо на съобщения като отваря пълна QWERTY клавиатура. Опциите са наистина много. А тъй като разгъването на смартфона не е нужно да се случва при всяко ползване на устройството, амортизацията му е много по-бавна. Разбира се, по-големият вътрешен екран стои като чудесна опция за гледане на видео, за извършване на работни задачи или за игри.

Гъвкавост на много нива

Освен че е изключително компактен и удобен за носене в джоба, сгъваемият смартфон е чудесна опция за гледане на видеа и ползване на развлекателни приложения. Flex режимът на Galaxy Z Flip5 например дава възможност за гледане на видео, без да се налага устройството да се държи в ръка. То може да бъде поставено на равна повърхност под всякакъв ъгъл между 75 и 115 градуса, така че да е максимално удобно. За целта е нужно от менюто с настройките да бъде избрано това за разширени опции, а след това „Лаборатория“. Това подменю дава различни възможности какъв да е панелът в режим на огъване.

Тази гъвкавост на устройството се изразява в множество функционалности. Multi Window например предлага по-лесен контрол върху разделянето на екрана и по-интуитивно управление на отварящите се прозорци.

Ако трябва да сме честни, да избереш смартфон днес не е толкова лесна задача. На пазара има много предложения, а всеки потребител трябва на първо място да реши какво устройство му трябва и за какво ще го използва най-много.

Galaxy Z Flip5 е модерна възможност за всеки, който търси максимално персонализирано изживяване, отговарящо на нуждите му във всякакви ежедневни ситуации. А категорията на сгъваемите смартфони тепърва ще разгръща все повече потенциала си.