Снимка БГНЕС, архив
fallback

Използването на изкуствен интелект в журналистиката за създаване на съдържание се разглежда от медийните специалисти като възможност, но и като заплаха, предаде АФП, като цитира данни от ново проучване.

То е осъществено в рамките на проекта JournalismAI на Лондонското училище по икономика и политически науки, подкрепен от Гугъл нюз.

Проучването е проведено между април и юли сред представители на повече от 100 медийни организации в 46 държави.

Почти три четвърти (73 процента) от анкетираните смятат, че изкуственият интелект, инструменти като Чат Джи Пи Ти или Гугъл Бард, които могат да генерират текст, представляват "нови възможности за журналистиката, подобрявайки ефективността, производителността и креативността". От участниците 85 процента казват, че са тествали изкуствения интелект за писане на кратки разкази или заглавия.

Повече от 60 на сто обаче изразяват и недоверие към етичните последици и към качеството, точността, баланса и прозрачността на текстовете.
    
"Журналистиката в целия свят преминава през нов период на вълнуващи и плашещи технологични промени", казва в свое изявление Чарли Бекет, съавтор на изследването и директор на проекта.

Изследването показва, че новият генеративен изкуствен интелект е "потенциална заплаха за целостта на информацията и медиите", но че тези инструменти предлагат и "невероятна възможност да направим журналистиката по-ефективна и надеждна", продължава той.

Например участниците в проучването подчертават ползите от изкуствения интелект при транскрибиране на интервюта и подчертават необходимостта съдържанието, генерирано по този начин, да бъде проверявано, за да се избегнат "пристрастия и неточности".

"Технологиите за изкуствен интелект са достъпни предимно на английски език, но не и на много азиатски езици. Трябва да наваксваме два пъти, за да създадем системи за изкуствен интелект, които да работят на нашите езици", отбелязва участник в анкетата от Филипините, цитиран от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Нелка Джурналката

преди 7 месеца

Моят интелект е изкуствен и без това!

21

Анонимен

преди 7 месеца

И дано стане най скоро

20

Самозакопаване

преди 7 месеца

Журналистиката се самозакопа, като се продаде и почна да се самоцензурира и да разпространява само опорките на посолството.

fallback