—нимка: Pixabay/geralt

ƒжефри ’интън - един от така наречените "кръстници" на изкуствени€ интелект (»»), призова правителствата да се намес€т и да гарантират, че машините н€ма да поемат контрола над обществото.

’интън влезе в заглави€та на вестниците през май, когато об€ви, че напуска след десетгодишна работа в Google, за да говори по-свободно за опасностите от изкуствени€ интелект, малко след като пускането на ChatGPT завлад€ въображението на света.

¬исокоуважавани€т учен в областта на изкуствени€ интелект, който работи в университета в “оронто, говори пред препълнена зала на технологичната конференци€ Collision в канадски€ град.

Ќа конференци€та се събраха над 30 000 основатели на стартъпи, инвеститори и служители в технологични€ сектор, повечето от които искаха да научат как да €хнат вълната на изкуствени€ интелект, а не да чу€т урок за опасностите от него или призив за намеса на правителството, коментира сайтът Science Alert.

"ѕреди изкуствени€т интелект да стане по-интелигентен от нас, мисл€, че хората, които го разработват, тр€бва да бъдат насърчавани да положат повече усили€, за да разберат как той може да се опита да отнеме контрола", казва ’интън.

"¬ момента тук има 99 много умни хора, които се опитват да направ€т »» по-добър, и един много умен човек, който се опитва да разбере как да го спре да поеме контрола над нас. ћоже би искате да бъдете по-балансирани", каза той.

’интън предупреди, че рисковете, свързани с »», тр€бва да се приемат сериозно.

"ћисл€, че е важно хората да разберат, че това не е научна фантастика, не е просто вс€ване на страх", насто€ той. "“ова е реален риск, за който тр€бва да мислим и да измислим предварително как да се справим с него."

’интън изрази загриженост и затова, че изкуствени€т интелект ще задълбочи неравенството, тъй като огромни€т ръст на производителността от внедр€ването му ще бъде в полза на богатите, а не на работниците.

"Ѕогатството н€ма да отиде при хората, които вършат работа, а ще направи богатите по-богати, а не по-бедни - а такова общество е много лошо ", добави той.

”чени€т посочи също опасността от "фалшиви новини", създавани от ботове от типа на ChatGPT, и изрази надежда, че съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, ще може да бъде маркирано по подобен начин, по който централните банки маркират парите в брой.

"ћного е важно да се опитаме, например, да маркираме всичко, което е фалшиво, като фалшиво. Ќе знам дали можем да направим това технически", каза той.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase