Снимка: БГНЕС
fallback

Електрическата революция отдавна вече не е предсказание за бъдещето: тя се случва пред очите ни. През 2022 година над 10% от продадените автомобили в световен мащаб бяха с електрическо задвижване. Европейският съюз и някои отделни американски щати планират да забранят двигателя с вътрешно горене от 2035 година, Китай също не е далеч от този път. Развитите държави инвестират рекордни средства в технологии за съхранение на енергията, които да направят възобновяемите източици надежден източник. Но онова, което никой политик не казва на глас, е, че за да се осъществят, всички тези смели планове разчитат на технологии, които още не съществуват. Електрическата революция е революция на кредит - без радикален технологичен пробив в областта на батериите тя е обречена.

Разбира се, днес разполагаме и с много други средства за съхранение на енергията, освен химическите батерии - например физически батерии (водни като ПАВЕЦ Чаира, слънчеви, гравитационни), или пък производство на водород от ВЕИ. Но повечето от тях са огромни, тежки и мъчно подвижни. Транспортният сектор ще трябва да разчита на химически батерии.

Има само един проблем: доминиращата технология в тази област е отпреди почти половин век. И по начало не е измислена за употреба в автомобили, камиони или самолети.

Идеята за литиево-йонна батерия се появява с петролната криза в началото на 70-те. Рязкото поскъпване на горивата възражда идеите за електрическо задвижване, погребани още в зората на ХХ век. Но съществуващите оловно-киселинни акумулатори не са в състояние да го поддържат. Петролните и химическите гиганти започват да търсят алтернативи. Един млад химик, на име Стан Уитингъм, започва да експериментира с анод от метален литий, и катод от титаниев дисулфид. Регистриран е патент, показан е и работещ прототип на автосалона в Детройт. Но после петролната криза отшумява и Exxon решава, че инвестициите в нови батерии няма да се изплатят.

Батерията на Уитингъм е несравнимо по-добра от оловно-цинковите, но има и недостатъци - сравнително ниска скорост на зареждане и висок риск от възпламеняване. Джон Гудинъф, професор от Тексаския университет, решава първия проблем, като заменя титаниевия дисулфид с кобалтов оксид в катода. Колегата му от университета "Мейджо" Акира Йошино решава втория, като използва кокс за анода и намалява значително риска от пожар. От труда на тези трима души се ражда първата "съвременна" литиево-йонна батерия за масова употреба, въведена от Sony през 1992. А през 2019 Уитингъм, Гудинъф и Йошино поделиха Нобеловата награда за химия.

Но литиево-йонната батерия, която върши толкова добра работа в телефоните и лаптопите ни, не е съвсем подходяща за автомобили. Енергийната й плътност не стига, за да осигури нужния автономен преход от няколкостотин километра - за да се постигне това, батериите в колите трябва да са огромни. И съответно - много тежки. Един съвременен електромобил тежи средно с 350-400 кг повече от аналога си с двигател с вътрешно горене. Това поражда всевъзможни усложнения. Нужни са например специални (и отчетливо по-скъпи) гуми, които да издържат на натоварването. Наскоро Британската асоциация на паркингите предупреди, че много от по-старите многоетажни паркинги в страната са разчетени при доста по-ниско тегло на автомобилите и могат да рухнат под тежестта на електромобилите. Но най-същественият проблем с високото тегло е, че то увеличава разхода на енергия - значително. Един електромобил с обхват над 400 км с едно зареждане обикновено се нуждае от между 22 и 30 киловатчаса енергия, за да измине 100 км. Това все пак е по-ефективно от колите с ДВГ (превърнат в квтч, разходът на един бензинов автомобил е около 65-70 за 100 км/ч, на дизелов - около 60 квтч, на пропан-бутан - около 38 квтч). Но е недостатъчно за постигане на екологичните цели, в името на които електромобилите се налагат на пазара.

Вторият, още по-съществен проблем на литиево-йонните батерии, е цената им. Очакванията бяха, че с все по-масовото производство на батерии цената им ще върви надолу заради икономии от мащаба. Това се случваше между 2010 и 2020, когато цената падна от над 1200 долара до едва около 130 долара за киловатчас. Но след това започна обратният процес: с растящото търсене на батерии суровините за тях взеха да поскъпват неудържимо.
Никелът, който се търгуваше около 11 000 долара за тон преди три години, сега е 23 200 долара, а в един момент надхвърляше 33 000 долара. Кобалтът поскъпна от от 22 000 долара през 2016 до около 49 000 долара в началото на април 2023. Медта - незаменима суровина за електрическите системи - скочи от 5000 до около 9000 долара за тон (това е и единственият от т. нар. "метали на зеления преход", с който разполага България). И това е само плахото начало, когато само един от 10 нови автомобила е електрически. Представете си ефекта, когато станат пет от 10, или 10 от 10. Тогава вече въпросът няма да е само в цената. Неслучайно Илон Мъск нарече никела "новото злато". А Карлос Тавареш, главният изпълнителен директор на гиганта Stеllantis, наскоро подчерта, че ако всичките около 1.3 милиарда автомобила на планетата бъдат заменени с електрически, литият просто няма да стигне.
     
Тъкмо затова електрическият преход в транспорта е революция "на кредит".

Още четете на сайта на Automedia.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

джон

преди 11 месеца

До някой - а това производство в София ли ще се случва? Не. Кобалтовите мини в Младост ли са? Не. Това е разликата. С електрическа кола хората в градовете ще дишат чист въздух Лечи си с какво iq си нищо няма е кутията ти С какво произвеждат тока че да си заредиш дарака,и когато умре мотокара ти ще го хвърлиш в някоя морга но умнико какво става с батерията ,водата,почвата аман от глупци

26

Деградирали

преди 11 месеца

Проамерикански т.олове! Ел.колите не цапат по-малко от кола двг.Във Франция има огромна моргата с такива Ел бангии,които няма и каво да ги правят защото не стават за нищо след 6-'7г от както е купена нова! А ДВГ АВТОМОБИЛ МОЖЕ И 50 Г И НАГОРЕ ДА КАРА ПРИ ДОБРА ПОТДРЪЖКА И С КАТАЛИЗАТОР! ТАКА,ЧЕ ЗАНАПРЕД ОБЕДНЯВАНЕТО НА ПРОСТОЛЮДИЕТО ЩЕ РАСТЕ.ТЪПАЦИИ НЕГРАМОТНИ КОЛКО ГОДИНИ СЕ КАРА ЕДИН ЕЛ АВТОМОБИЛ И КАКВО СТАВА С НЕГО СЛЕД КАТО СВЪРШИ! АЙДЕ МОДЕРНИТЕ ИТПИТЕЦИ ДА СЕ ИЗКАЖАТ!

25

Истината

преди 11 месеца

Е,че няма толкова литий на света за да има толкова коли колкото днес ДВГта!!! Не се вързвайте на ЕВРОПЕДАСКИТЕ ИЗВРАТЕНИ ЗАКОНИ! Махнете ни от ЕС И САЩ КАТО НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕ,КОЕТО НИ УНИЩОЖАВА!АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОФАШИСТКИ ПАРТИИ ВЪН! ТЕ НЯМАТ НИКВО БЪДЕЩЕ ЗА НАС ОСВЕН СМЪРТ,ЗА ДА СЕ НАСТАНЯТ НА НАЩА БОГАТА СЪС ЗЛАТО СТРАНА БЕЗ БОЙ И ВОЙНА.ДО 20Г ТОЛКОВА ЩЕ НИ ДЕГРАДИРА ПОКОЛЕНИЕТО,ЧЕ НЯМА ДА Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ЗА ГРАБИТЕЛИТЕ НИ ФАЩ

fallback