Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Предприемачът Илон Мъск и експерти в сферата на изкуствения интелект (ИИ) призовават да бъде прекратено за шест месеца обучението на системи, базирани на ИИ, които са по-мощни от технологията зад чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), създадена от американската иновативна компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI). В открито писмо те предупреждават за потенциални рискове, пред които човечеството може да бъде изправено поради развитието на изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

"Мощни системи, базирани на изкуствен интелект, трябва да се разработват, само когато сме сигурни, че от тях ще има полза и рисковете, които може да възникнат при тяхното развитие, ще бъдат управляеми", се казва в писмото.

В него се описват потенциалните икономически и политически сътресения, с които може да се сблъска цивилизацията от страна на конкурентни на човека системи, базирани на ИИ.

Авторите на писмото призовават разработчиците на изкуствен интелект да работят с политиците и с регулаторните власти, за да бъдат предотвратени опасностите, които може да възникнат.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество "Европол" предупреди в началото на седмицата, че чатбовете с изкуствен интелект, като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), "имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби".
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 година

Ало, цензорът, прочети подзаглавието на публикацията: вместо чатботовете е написано чатбовете, Излагате се с такова недоглежане.Да не говорим, че допускате неграмотно написани коментари.

8

Анонимен

преди 1 година

Рано или късно ИИ ще разбере че естествения интелект (ЕИ) е ненужен.

7

Анонимен

преди 1 година

Кутията на Пандора е отворена,Bard,Bing,Chat GPT u още една дузина китайски'бърборещи'ботове,никакви призиви няма да свършат работа!

fallback