Снимка: Pixabay
Веригата супермаркети "Кооп" (Coop) в Швеция стана жертва на кибератака и принудително затвори всичките си 800 магазина в събота, предадоха ДПА и Ройтерс.
 
Хакерското нападение с рансъмуер (вреден софтуер с цел искане на откуп) било насочено срещу американски доставчик на софтуер за "Кооп". В резултат на атаката магазините от шведската верига не могат да приемат плащания на касите си и затова те останаха затворени.
 
Рансъмуер атаките криптират данните в компютрите. Най-често хакерите искат откуп, за да дадат достъп до данните.
 
Кибератаката срещу базираната в Маями софтуерна компания Къзея (Caseya) е започнала още в петък вечер и е засегнала всички магазини на "Кооп" в Швеция.
 
Служители на шведската верига са работили цяла нощ, за да отстранят проблема, но засега усилията им нямат успех. Стотици американски компании бяха засегнати при необичайно сложната кибератака.
 
Шведският министър на отбраната Петер Хултквист нарече хакерското нападение "много опасно" и отбеляза, че то е показало необходимостта бизнесът и държавните агенции да подобрят своята подготвеност. 
 
"В друга геополитическа ситуация правителства може да ни ударят по такъв начин, за да затворят обществото и да предизвикат хаос", предупреди той.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 11 месеца

Смехотворията на това да елиминират кеша

14

XuTbP5bP

преди 11 месеца

Ех, начи тоя Рансъмуер ако го хванат ръчичките да му строшат!

13

Анонимен

преди 11 месеца

10, чисто шведска е и е собственост на Kooperativa Förbundet с главен офис в Солна, Стокхолм. Сигурно се бъркаш с Нето, която е датска верига