Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
fallback

Българската технологична компания EnduroSat планира да изстреля втори сателит до Космоса в края на тази или началото на следващата година. Първата мисия на компанията беше през 2018 г. , когато до Космоса беше изстрелян наносателит с информационни и образователни цели.

Новият сателит обаче ще бъде шест пъти по-голям от предходния. Това каза Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции", обясни той.

"Компанията се развива добре, за трета поредна година успяваме да отбележим значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. Планираме да увеличим екипа си от 50 души с още 50% в следваща година", каза Райчев.

С новия сателит ще революционализираме космическия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

България продължава да търси своя еднорог. Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания. Това мнение изрази Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

до ИКИТ

преди 3 години

До ИКИТАбе като започнаха успехите, на яслата се наредиха разни ***. 82 бе още по времето на Кирил Серафимов и се създаваха български неща, после руснаците им даваха, а те им служиха и така до наши дни.....

51

плащач на данъци

преди 3 години

Колко държавни пари дето могат да идат другаде ще изгорят за тая глупост? Хамериканците да си горят доларите за бездната. Ни нямаме толкова че да си го позволим.

50

космически изследван

преди 3 години

Космически изследвания в България имаше само до Кирил Серафимов. Той имаше глупостта да назаначи на работа все партизански чеда на видни партийни функционери, които с доноси успяха да му съсипят кариерата. Лошата новина е,ч е тези деца на другарете съсипаха много кариери, но как хубаво сега не допускат никой да им заеме местата. Дори докторанти не могат да изкарат, ама иначе биогарфиите им изобителстват с разни помпозни термини и нулев потенциал. Всичко маде ин Раша. В кооперейшън.

fallback