Американските и китайските власти са вкопчени в идеологическа "битка", предизвикана от пандемията от новия коронавирус, която може да оформи глобалните виждания за свободните общества и авторитарните режими, коментира консервативното издание Washington Examiner.

"Има реален въпрос, който не мисля, че още е разрешен, за това коя система ще победи тук", заяви висш американски държавен служител, който предпочете да остане анонимен пред вестника.

"Дали това предизвиква недоверие? Или пък предизвиква доверие към Китай и тяхната система? Изходът от тази битка ще бъде от решаващо значение. И мисля, че тя се води точно сега", казва той.

Според ЦРУ в последните години Китайската комунистическа партия води "студена война" срещу САЩ, но западните анализатори по принцип не вярват, че Пекин не споделя амбициите да разпространява своята система по света със СССР. Въпреки това Китай се опитва да "разпространи по света своята марка авторитаризъм", за сметка на демократичните системи, според висши американски дипломати, а пандемията постави идеологическата битка в центъра на вниманието.

Още по темата

Според специалния посланик Леа Габриеле, главен специалист на Държавния департамент по борба с пропагандата, за момента се наблюдават две линии на информацията, която Китай разпространява, пише "Фокус".

"Едната е поредица от дезинформация, в която САЩ биват обвинявани за произхода на коронавируса, а втората е опита на Китай да превърне кризата в новинарска история, която описва колко добре се справя Комунистическата партия с пандемията", смята тя.

Нейният екип е наблюдавал истинска бомбардировка от съобщения от Китай, които са насочени към развиващите се страни в Африка, както и към Европа. Но дебатът беше пренесен и на дипломатическо ниво. Китайският външен министър заяви пред западни дипломати и военни служители в Мюнхен по-рано, че тактиката на Китай за тоталното отцепване на провинция Хубей доказва "предимствата на системата" на страната.

На свой ред държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта, че епидемията се е разпространила толкова лесно в град Ухан, тъй като Комунистическата партия е цензурирала ранните предупреждения за нея.

"Важно е не само да отвърнем ефективно на кризата, но и да спечелим информационната битка, свързана с нея", заяви американски високопоставен държавен служител.

Помпео пък подчерта страничните ефекти от твърде близкото сътрудничество на страните с Китай.

"Много от епидемиите в страните започнаха чрез контактите им с Китай", каза той.

"Има държави, които искаха да затворят вратите си за китайски пътуващи и граждани, но правителството в Пекин се противопостави на това (...) в опит да се предпази от стигмата, която щеше да съпроводи спирането на транспорта към тях".

Въпреки това китайските власти повтарят, че са били "прозрачни и отговорни що се отнася до споделянето на информация".

Техният контрол над фабриките, които произвеждат голяма част от медицинското оборудване за целия свят им дадоха възможност да изпратят екипировка до партньорите им, въпреки дефицитите, които пандемията предизвика. Част от тези продукти са дефектни, както се оказа по-късно, но много анализатори смятат, че Китай може да се възползва от кризата, докато САЩ още се бори с нея.

Освен това по-рано случаите на заразени с COVID-19 в САЩ станаха повече от тези в Китай, което е нещо, от което Пекин ще се възползва, въпреки критиките, отправени към здравните власти в азиатската страна, че крият истинските цифри на заразените.

"Има пропаганда, свързана с вируса. Китай ще може да каже, че се е справил с вируса, а ние се проваляме. Докато епидемията не бъде овладяна, това е отворен въпрос - кой се е справил по-добре", коментира американският експерт от American Enterprise Institute (AEI) Дерек Сизърс.

Освен това решението на Тръмп да пренебрегне вируса във време, когато в САЩ нямаше достатъчно тестове за COVID-19 е нещо, което китайските власти също вероятно ще използват.

"Въпросът е, че ние сме по-малко уязвими на разпад на властта на правителството, защото имаме силен федерализъм - това е нещо, което в Китай липсва“, смята Майкъл Рубин, друг анализатор на AEI. Той похвали губернаторите в щатите за първоначалните мерки за борба с вируса.

"Хората, които критикуват Доналд Тръмп, не изчезват посред нощ“.

Американските служители вероятно ще подчертаят нарушенията на правата на човека, които китайските служители разрешиха в хода на закъснелите усилия за ограничаването на епидемията.

"Тези ефективни авторитарни мерки понякога изглеждат добре, но не винаги са толкова добри, колкото изглеждат и мисля, че трябва да подчертаем това“, казва американският държавен служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase