Снимка: Reuters
fallback
Проблеми в GPS системите по целия свят са възможни на 6 април, съобщава Дарик. Причината е, че броячът на седмиците в по-старите устройва ще се занули.
 
GPS е радионавигационна система от 24 сателита в орбита около земята. Сателитие  имат атомни часовници, които се синхронизират един с друг, както и с часовниците на  земята. Сателитът излъчва радиосигнал, който носи информация за времето и координатите му и се приема от GPS устройствата на Земята. На базата на тези данни може да се определят и точните координати на GPS устройството. Това и причината, поради която отклонение
в часовника може да доведе до грешки в определянето на локацията.

 

Оказва се, че някои от по-старите модели GPS устройства отброяват седмиците с 10-битов параметър. Така лимитът в отброяването е максимум 1023. На 1024-ата седмица броячът се занулява, а  устройството ви казва, че актуалната дата е с близо 20 години по-стара.  Тези периоди от по 1024 седмици са по-познати като GPS епохи. Последната такава започва на 6 януари 1980 години и свърша на 21 август 1999г.

По този календар излиза, че втората GPS епоха ще приключи след точно три дни - на 6 април 2019г.
 
По-новите устройства  поддържат 13-битов параметър за отброяване на седмиците.  Това позволява увеличаване на лимита, който достига до 8192. Това са около 157 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Драйвър

преди 5 години

Някакви проблеми вчера ? Някой да сподели ? Аз имам поне 120 км. шофиране и навигацията дори не "трепна" . Къде са имали проблеми ? В Конго? Папуа Нова Гвинея ? Карлуково ?

14

Анонимен

преди 5 години

До Баба ВунаКрая на света ще дойде, когато фейса спре за поне един ден. Като гледам какви истерии са в момента, когато го няма за 30 мин, направо не ми се мисли какви революции ще са тогава....

13

Анонимен

преди 5 години

До гостДавай - направи технология, която няма тези проблеми и ти ще си човека, искаш тези пари ;)

fallback