Снимка: pixabay
fallback

Програма на британската компания "Дийп майнд", специализирана в изкуствения интелект, успя да победи професионални геймъри в играта "Стар крафт 2", съобщава сп. "Ню сайънтист".

Хората паднаха от машината с 5 на 0. Победата във видеоиграта идва, след като изкуственият интелект на "Дийп майнд" постигна бляскави победи срещу елитни играчи от плът и кръв на шах, скрабъл и Го, съобщава в. "24 часа".

Според представителя на компанията Дейвид Силвър, за пръв път в историята на видеоигрите било регистрирано поражение на геймъри, изправени срещу изкуствения интелект.

А видеоиграта "Старкрафт 2" е много сложна, тъй като състезателите трябва да контролират армии на терен. Те трябва да изграждат инфраструктури и да избират между кратковременни успехи и добиване на стратегически предимства. Още повече че невинаги може да се види пълната карта и трябва да се действа и чрез интуиция.

"Дийп майнд" създали пет версии на своята програма с изкуствен интелект "Алфа стар". Те били обучени, като наблюдавали видеозаписи на геймъри в дeйствие. След това различните версии на програмата били включени в турнир една срещу друга. Лидиращата версия натрупала равностойността на 200 години игрова практика. Така програмата "Алфа стар" сразила геймърите Гжегож Коминч и Дарио Вунш, заемащи респективно 13 и 44 място в световната ранглиста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

икономист

преди 5 години

До МаяЗначи, искаш да кажеш, че ако се изобрети програма(ИИ), която да управлява целия производствен процес в дадено автоматизирано предприятие, той ще се справи по-добре с тази задача, отколкото ако разделим процеса на отделни дейности, извършвани от хора? Защо тогава да караме машината да мисли като човек, след като може да свърши работата перфектно по друг начин?

23

Изгърбич Задвратян

преди 5 години

цеци е запознат и по темите с игрите, както се вижда от изкомпилираната статия от калдата. със същия успех подобна статия би било сътворено и от парче зеленчук в обедното имам баялдъ. не знам тоя чий е ама определено е парашутист, щото в сравнение с него лелка и наброс са титани на науката и техниката.

22

До 18

преди 5 години

Но най-голямото постижение в случая е, че алгоритъма, който се използва за обучение на тая мрежа не знае абсолютно нищо за стар крафт. Той получава сурови пикселни данни и се научава да играе. Същият алгоритъм без нищо да се променя по него може да го поставиш на друга игра и той ще се научи да я играе, както вече знаем, че се случи с Го и Шах. Разбира се те правят подобрения през цялото време, но това е в основата на нещата.

fallback