Снимка: Ройтерс

Един ден преди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай да се срещне с високопоставени републиканци, критиците на изслушването в Конгреса обвиниха интернет гиганта и другите технологични компании, че са "изолирани" и пренебрегват свободата на словото.

Изслушването, което е поредното подобно събитие в Конгреса през последните месеци, може да доведе до призиви за по-строго регулиране на Google - подразделение на Alphabet Inc., и други големи технологични компании и до по-засилена загриженост за политическите им пристрастия, включително с обвинения, че са оказвали влияние върху съдържанието на своите платформи в периода до междинните избори, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Междувременно запис на вътрешнофирмена среща на Google, който се появи тази седмица в общественото пространство, може да причини главоболия за компанията. Записът от по-рано тази година показва, че много от служителите възразяват тази година компанията да спонсорира Консервативната конференция за политически действия, известна като CPAC - високопрофилен годишен форум за политици и анализатори. Някои служители на Google поставиха под въпрос дали фирмата се изравнява с хора, "отричащи Холокоста", и участва в "колаборации".

След като е изслушал възраженията на служителите, високопоставеният мениджър на Google по въпросите на обществената политика Адам Ковачевич казва, че компанията не е "обвързана" да спонсорира отново събитието. Той добавя: "Ние със сигурност не искаме да причиняваме болка" на служителите, докато в същото време защитава спонсорството като полезно за изграждането на съюзи с консерваторите.

Продължението на статията вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase