снимка: Ройтерс

Самоуправляващите се автомобили вече са факт и може би дори вие вече ползвате кола, която може да се насочва, спира или паркира сама.

Английската инженерна организация SAE публикува стандартизирани критерии, които разпределят автомобилите в шест степени според нивото на самоуправление, което притежават. Те започват от 0, при което автомобилите не притежават никакво автономно управление, и достигат до 5, при което автомобилът може да се управлява напълно самостоятелно, без да има необходимост от волан и шофьор. Към момента самоуправляващите се автомобили са на второ ниво, което ще рече, че има необходимост ръцете на шофьора да са на волана, дори при използване на функцията автопилот, предава BBC.  

Именно правилното разбиране на функцията автопилот, както и нуждата от шофьор по време на използването ѝ, се превръщат в предизвикателство за повечето потребители. Tesla вече има немалко случаи с катастрофи по време на използването на автопилот, две от тях са с фатален край. Други производители, като Volvo, Mercedes-Benz и Cadillac, също имат подобни механизми, но нито един от тях не е напълно самостоятелен.

Германското правителство настоява да се смени името на функцията автопилот, тъй като самото наименование предразполага шофьорите да оставят напълно управлението. Според Tesla и обратната връзка с потребителите им те „имат много ясно разбиране за това какво представлява автопилотът, как точно да го използват и какви особености притежава той“.

През 2016 г. Mercedes понесе критики заради рекламата на E-Class, модел, който компанията представя като „самоуправляващ се“, което също може да подведе потребителите, информира BBC. 

Продължението на анализа вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase