снимка: Ройтерс

 За публиката на Илон Мъск известният предприемач е повече рок звезда, отколкото главен изпълнителен директор. Това смята журналистът от CNBC Ъптин Саиди, след като присъства на събития на компаниите Space X и Tesla в Австралия, където Мъск води няколко презентации.

Той говори директно, не приема въпроси и щом приключи, слиза от сцената, като не се появява повече.

По време на обявяването на плановете на SpaceX да изпрати хора на Марс Мъск е прекъснат от един от няколко хилядите присъстващи в публиката, който се провиква: „Можеш да го направиш, Илон!“. Избухват аплодисменти и с лека усмивка Мъск отговаря просто: „Благодаря“, след което продължава речта си.

Този следобед, който включва бутащи се тълпи от хора, обуздавани от охраната, превежда публиката от новините на SpaceX в Аделаида, Австралия, до държавните земеделски земи. Всичко това включва тричасова медийна обиколка с автобус до парти във връзка с новия завод за батерии на Tesla във ветропарка „Хорнсдейл“.

Носят се слухове, че Мъск е използвал частен самолет. Дори и така, това не е лесно за достигане място, след като всичко се случва на 15 хил. км от Силициевата долина.

Следобедът преминава под ярки прожектори, сцени и музика, както подобава на събитията на знаменитостите.

Мъск не е знаменитост в традиционния смисъл на думата от гледна точка на развлекателния бизнес. По-голямата част от света не притежава продукти на неговите компании, нито е използвала негови услуги, и все пак той има 13 млн. последователи в Twitter. За сравнение, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук има 7 млн. последователи.

На основателя на Tesla се възхищават толкова много хора, преди всичко заради визионерството му. Няма предизвикателство, което да изглежда прекалено голямо за предприемача и технологичен магнат.

Но Мъск може да изглежда повече като мечтател, отколкото като човек, който върши нещата. В крайна сметка компанията му се стреми към нещо фантастично: колонизирането на Марс. Той обича да говори с размах и да очертава визията си за трансформацията на човешкия транспорт.

Подробности за презентацията му за SpaceX на Международния конгрес по астронавтика вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase