снимка: Ройтерс

Микроблогинг услугата Twitter заяви в четвъртък, че е блокирала стотици свързани с Русия акаунти и ще засили спазването на правилата си за спам, докато проверява онлайн кампаниите за евентуално външно влияние върху изборите в САЩ през 2016 г.

Въпреки че разкритията на компанията в брифингите до американски конгресмени и чрез обществена публикация в блога ѝ са най-подробните към днешна дата по въпроса, сенатор Марк Уорнър, най-популярният демократ в сенатската разузнавателна комисия, определи изявленията на компанията като "дълбоко разочароващи".

Сенаторът призова служители на Twitter да свидетелстват при закрити врата като част от широко разследване на руското влияние в президентските избори през 2016 г. Facebook се сблъска с подобен разпит по-рано този месец.

Законодателите в двете партии подозират, че социалните мрежи може да са изиграли голяма роля в опитите на Москва да разпространява пропаганда, да посее политически раздори в САЩ и да помогне за избирането на президента Доналд Тръмп. Москва отрича всяка подобна дейност, а Тръмп отрича всякакви тайни споразумения.

Twitter също така е информирал в четвъртък Комисията за разузнаване към Камарата на представителите.

Уорнър, чиято комисия разследва предполагаемата намеса на Русия в изборите, заяви, че служителите на Twitter не са отговорили на много въпроси за руското използване на платформата и че тя все още е подложена на чужди манипулации.

Разкритието на компанията пред сенаторите "показва огромна липса на разбиране от страна на екипа на Twitter за това колко сериозна е темата", казва Уорнър, цитиран от Ройтерс.

Той обръща особено внимание на това, което нарича "решението на Twitter да ограничи до голяма степен прегледа си до акаунти, свързани с фалшиви профили, вече забелязани от Facebook".

Twitter обяви, че е идентифицирала и премахнала 22 акаунта, пряко свързани с около 500 фалшиви Facebook страници или профили, обвързани с Русия, и че е открила още 179 акаунта, които са свързани по друг начин с Москва. В допълнение към разпита на служителите, компанията публикува в четвъртък публичен блог с най-подробната досега информация за предприетите стъпки за борбата с пропагандата. 

Каква сума са похарчили свързани с Русия акаунти за реклама покрай изборите за президент вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase