Архив: Булфото

В България има около 80 зарядни станции за електрически превозни средства, каза Боян Захариев, член на Борда на директорите на ИКЕМ АД, на пресконференция в БТА с участието на представители на националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ.

В съседната ни Румъния има около 77-78 такива станции. Амбициите са големи, виждаме сериозно раздвижване и от двете страни, посочи Захариев, който прогнозира, че догодина този брой ще бъде поне утроен.

По думите му все повече потребители купуват електрически превозни средства. Боян Захариев коментира, че навлизането на тази индустрия е изключителен шанс и потенциал за българската икономика и за кадрите в страната, за чието обучение работят в браншовата организация.

Председателят на ИКЕМ Илия Левков каза, че по техни неофициални приблизителни данни електрическите превозни средства у нас са не по-малко от 2000-2500. В това число се включват скутери, велосипеди, автобуси, лекотоварни електромобили, електрокари, голф колички. Със сигурност това число ще се увеличава годишно с 30-50 процента, убеден е Левков, пише БТА.

Като пример за иновативните превозни средства беше представена удобна за града електрическа тротинетка, която може да превози човек с тегло до 125 кг на разстояние до около 40 км след едночасово зареждане в обикновен контакт.

Теглото й е 10,5 кг, сгъва се в размер на обикновена пътническа чанта и може да се движи с до 30 км в час. Цената у нас е между 1310 и 1550 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase