fallback

Общ преглед

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 6 години

ISKAME I BALGARIA DA POSTROI MOSHTEN SAMOLETONOSAC.HLYAB I SOL SHTE YADEM,NO SHTE GO POSTROIM.

161

111

преди 6 години

До 179 Реално русия изостава с десетилетия военно и технологично от САЩ.Ако не бяха ядрените оръжия на руските пияници ,американците можеха да ги изтрият от лицето на земята за по-малко от две седмици.Просто си нямате и на представа какво означава американската армия в изцяло бойна готовност.От друга страна за какво им е да нападат Русия ,при положение ,че те ще се унищожат сами в собствената си мизерия и беднотия ?

160

Анонимен

преди 6 години

Никой не иска данапада Русия, щото после трябва да храни и отглежда 130 млн алкохолици, а това е пълна катастрофа.Русия сама се унищова. От собствената си глуппост и алкохолизъм

fallback