Снимка: архив, Reuters
fallback

Българите са на челна позиция в ЕС по използването на интернет за телефонни разговори или видеоразговори чрез Viber, Skype или FaceTime, показват данни от анализ на Евростат за ползването на глобалната мрежа от европейците за лични цели през 2016 г.

Близо 80 процента от сънародниците ни са използвали телефоните си за разговори или видеочатове през интернет, докато следващите позиции са за кипърците и литовците - едва 70 на сто от тях са ползвали тези услуги през Интернет.

Българите са в челната петица и по използването на интернет за участие в социалните мрежи - 76 на сто от сънародниците ни са ползвали тази услуга, докато в Унгария, Малта, Белгия и Дания услугата се е ползвала от около 80 на сто от хората в тези страни.

Около 70 на сто от сънародниците ни са ползвали глобалната мрежа за изпращане или получаване на съобщения чрез електронна поща. Същият процент българи са търсили и намирали новини в интернет чрез онлайн новини във вестници и списания.

Една пета от сънародниците ни или около 20 процента, са се възползвали от глобалната мрежа при организиране на екскурзии, при настаняване в хотели или туристически пътувания, докато 75 на сто от жителите на Люксембург са ползвали мрежата при подобни услуги.

Доста резервирани са били българите при интернет-услугата "телефонно банкиране" - едва 7 на сто от сънародниците ни са се доверили на подобни услуги на глобалната мрежа, докато в Дания, Холандия, Финландия и Естония - над 90 на сто от потребителите са извършвали банкови разплащания чрез Интернет.

Българите са използвали още по-малко интернет и при формирането на платежни инструменти като ePay или PayPal за плащане на стоки или услуги, поръчани по Интернет - едва 4 процента.

Едва около 5 процента от сънародниците ни са ползвали интернет и при записване на час при практикуващ лекар, чрез уебсайт на болница, здравен център или друго медицинско заведение, както и при създаване на собствен уебсайт или блог в глобалната мрежа.

Нисък е и процентът на сънародниците ни при гледане на видео при поискване от платените услуги на оператор - например Voyo или HBO - едва 8 на сто от българите са си плащали, за да гледат филми през интернет.

По данни на родната статистика около 64 на сто от българските домакинства са имали достъп до глобалната мрежа, докато 60 процента от тях са ползвали редовно всеки ден услугите на интернет през 2016 г. Най-много и редовно са ползвали интернет висшистите у нас - 87 процента, както и лицата във възрастовата категория 16-24 г. - също 87 процента. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

близки ,деца в чужбина,разделени на хиляди километрипоради прекрасните условия за живот у нас.начина да се виждаш с тях са мрежите и скайп.

10

Батман

преди 6 години

Ама как няма да сме!!!!!!! То срамота да пътуваш в автобуса 40 мин. и да не си вдигнеш главата от телефона да зяпат. Не мога да разбера какво толкова киризят е тоз телефон.....Или пък излезли някъде снимат си чашите и се ядосват че нямат нет да я качат и накрая групичката които са се събрали сами си коментират снимките хахахах

9

Хех

преди 6 години

До До 5 " Браво наЗа съжаление мног сте прав! И аз така - Сл. месец изчезвам за Германистан и се надявам да не се върна повече тук. Много е тъжно но съм принуден. Имам 2 професии, и то хубави, но явно тук това не е достатъчно. Държава която сама си нарушава законите няма какво повече... Вчера двама полицаи от мен разбраха че вече 50м. след знак спирка се намира спирката, а не 30м. пред и 10м. след. Искаха да ме глобяват. Тъжна работа.

fallback