Източник: Reuters
fallback

Милиардерите Марк Зукърбърг и Илон Мъск от известно време си разменят реплики в публичното пространство по отношение бъдещето на изкуствения интелект.

В неделя следобед на фона барбекюто, което е приготвял, шефът на Facebook пуска видео, в което пита управляващия Tesla и SpaceX Мъск защо е толкова негативен към изкуствения интелект.

Мъск не остана длъжен и отговори в Twitter, че "разбирането на Зукърбърг на тази тема е ограничено", пише Business Insider.

Този задочен диалог се появи покрай твърдението на Мъск от този месец, че суперумните машини, работещи чрез изкуствен интелект, един ден могат да се превърнат в заплаха срещу човечеството. През 2014 г. дори каза, че AI може да се окаже по-опасен дори от ядрените оръжия.

По време на излъчване на живо чрез Facebook Live един от потребителите споделя, че наскоро е гледал интервю с Мъск, в което той казва, че най-големият му страх за бъдещето е изкуственият интелект и пита Зукърбърг какво мисли по въпроса. Ето и отговора му:

"Имам доста категорично мнение по въпроса. Настроен съм оптимистично. Мисля, че по този начин може да надграждаме много неща и светът да стане по-добър. Негативното мнение на хората за изкуствения интелект, които се опитат да чертаят черни сценарии... не ги разбирам. Това е доста отрицателен подход и в някои отношения - доста безотговорно".

Според него AI ще помогне по много начини, споменавайки някои конкретно - спасяването на животи чрез по-умни и по-безопасни коли, диагностициране на медицински състояния (нещо, което вече се случва) и назначаването на правилно лечение.

"Когато чуя хора да казват, че изкуственият интелект ще нарани хората в бъдещето, просто си мисля, че технологиите изначално могат да се използват за добри и лоши цели, но просто трябва да се внимателни какво и как създаваме и за какво ще се използва. Но хората, които искат процеса по изграждане на AI да бъде забавен - намирам това за доста съмнително и не мога да го разбера. Ако си срещу AI, то тогава сте срещу по-безопасни коли и по-малко катастрофи, както и срещу възможността за по-добро диагностициране на хората, когато са болни".

Отговорът на Мъск вчера бе този: "Говорил съм си с Марк за това. Разбирането му по този въпрос е доста ограничено."

Единственият консенсус, който до сега технологичните лидери в световен мащаб са успели да постигнат по отношение на изкуствения интелект е, че ще са нужни няколко десетилетия преди компютрите да се доближат на човешките нива на интелект, както и изразяването на съмнения дали изобщо ще стигнат там. Въпреки това различни експерти смятат, че ако компютрите станат умни като нас, много бързо ще надминат и нашето ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Вълчо

преди 6 години

Няма такова нещо като изкуствен интелект и едва ли ще има скоро.

18

Ха ха

преди 6 години

До Анонимен 20 Алонсо сигурно от прекомерно много собствен естествен интелект си пропуснал да прочетеш точно тази част от коментара ми в която казвам че НЯМА за сега създаден Изкуствен Интелект . И не прави повече опити да МИСЛИШ какво аз МИСЛЯ . Не ти се получава . ЧЕТИ КАКВО ПИША .Нека да ти го кажа в прав текст за да ти е по лесно да ме разбереш . ИИ НЯМА да бъде създаден . Не и в романтично-идиалистичния формат в който медии и разни форумни " мъдреци " си го представят .

17

Анонимен

преди 6 години

До естествен интелектА дано, и ти да ползваш капацитета си ...

fallback