Снимка: Reuters

Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година.

В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност.

"Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа.

Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии.

Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени.

Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали".

Притеснения предизвиква и "съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан".

Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава в документа, озаглавен "Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г.", като се отбелязва, че военноморските сили имат важно значение за изпълнението на тази концепция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase