Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бавната дигитализация на България поставя под риск конкурентоспособността на българската икономика, въпреки че ИКТ индустрията се развива чудесно като цяло. Има отделни сегменти, които стагнират, и такива, които се развиват много бързо. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По оборот ИКТ индустрията в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016, сочат предварителни данни от проучването на индустрията, проведено от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, каза гостът.

Компаниите, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии в България вече са над 14 000, като всяка година стартъпите са няколко стотин, а смъртността е много ниска, добави Стойчев. Те работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора.

"За това информацията не може лесно да се извлече от Eurostat или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите", посочи той.

"В индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души", пресметна Стойчев.

"По наши данни средното брутно заплащане за 2015 в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 000 работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-то място в ЕС", каза той.

Какъв е броят на завършващите специалисти годишно? Какъв е ръстът, който индустрията отбелязва по отношение на оперативни приходи в сравнение с останалата част на бизнеса в България? Какво сочат данните за обема осигуровки, които се плащат от бранша и колко пенсии плаща един ИТ специалист?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase