Снимка: Bloomberg TV
fallback

Всички браншове ще извлекат икономическа полза от бурното развитие на изкуствения интелект, но по отношение на изместването на хората от пазара на труда ситуацията е различна, защото изкуственият интелект има способността да автоматизира професии, които са високоинтелектуални. Това заяви програмистът и предприемач с изявен интерес в сферата на изкуствения интелект Константин Василев пред Bloomberg TV.

Той припомни, че досега индустриалната революция изместваше хората по-скоро от физическия труд, като тежкият физически труд се изземваше от машините, а хората поемаха по-интелектуалните задачи. Сега обаче, по думите му, изкуственият интелект има способността и тенденцията да замества интелектуален труд, при това строго специализиран интелектуален труд.

"Един подобен пример е борсовата търговия. В момента вече 80% от нея се извършват от изкуствен интелект. В някои специализирани медицински области, като например диагностика на база данни, изкуственият интелект се справя по-добре от специалистите, които се учат на това 10 години. Това ще е по-различното от предния път, когато технологията е променяла пазара на труда. Сега тя ще започне да измества високоинтелектуален труд. По-лесно е да се направи изкуствен интелект, който да замести адвокат, отколкото изкуствен интелект, който замества плочкаджия", заяви Василев.

Според него обаче хората винаги ще намерят нещо различно, с което ще се занимават, защото това показва досегашната практика. Появяват се професии, които преди не са съществували, например life couching, припомни Василев.

Повече по темата можете да чуете във видеото на Bloomberg TV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback