Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Висшето образование по компютърни науки в България все още е много силно. Това коментира Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP в Силициевата долина, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в САЩ нашата репутация е много добра, а отношението на американците към българските специалисти е много добро. 

По думите на Тончева с голямо желание американски компании биха наели български софтуерни инженери, ако имат такава възможност, като са възможни и опции за дистанционна работа, коментира още тя.

Според Дафина Тончева младите предприемачи в България са поставени в по-трудна ситуация от тези в САЩ, защото няма много опции за набиране на капитал, няма много истории на успешни български фирми в международен план, а същевременно липсват и ментори.

"Много хора се страхуват от началото, от старта на бизнеса", категорична е Тончева.

Тя твърди, че именно историите на успешни български фирми биха дали повече надежда на младите, които искат да стартират технологичен бизнес у нас. Според нея подобна история е тази на Telerik.

Тончева бе категорична, че едни от най-добрите предприемачи са тези, които имат толкова голяма страст към бизнеса, който искат да започнат, че нямат търпение да го направят. Големите компании много често променят хората, като ги учат да бъдат част от голяма компания, от структурирана среда, но не и как да работят в хаос, в малък бизнес.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Истината

преди 6 години

А някой от вас умници форумни да се е замислял, че думата РАБота идва от Роб; и че работите за разпространението на технологията "интернет и компютри", която е измислена от дявола и основната й цел е отдалечаване на хората от реалността и скъсване на човешките взаимоотношения! Мисля си, че прекарвате по-голямата си част от живота зад монитора, зяпайки символи и цифри...

17

Анонимен

преди 6 години

Чувстваш се по - добре в България, защото се сравняваш с останалите българи, които са зле. Себеусещането е нещо оносително. Но ако сметнеш нещата в коли, компютри, италиански и френски сирена, калифорнийско вино, марково уиски, банани, месо, възможности и т.н. американските заплати при американските условия са си за предпочитане. Иначе нека да заповядат в България фирмите. Ама няма ;). Само тук - таме. Всичко отива в румъния и Русия ;)

16

Анонимен

преди 6 години

Аз пък работя в американска фирма в България и съм повече от доволен! Да в България са по ниски заплатите но за нашия стандарт са повече от високи. За разлика от колегите в САЩ тук има нормален 8 часов работен ден а за отпуската която е 50% по голяма не говорим! Та да заповядат американските компании и да си направят офиси в България не да прикоткват специалисти на другия край на света.

fallback