снимка: Ройтерс
fallback

Американският технологичен концерн Apple Inc. се връща на масата на преговорите с искането си да продава употребявани iPhone-и в Индия, докато обсъжда с правителството отстъпките, които ще получи, за да започне производство в страната, предава Bloomberg, цитирайки запознат с въпроса източник.

Компанията е поискала да получи възможност да ремонтира и продава в Индия употребявани iPhone-и, твърдейки, че разполага с нужната за това производствена инфраструктура, за да ги направи съвместими със стандартите за качество, казва източникът, който е пожелал да не бъде назован. Искането е включено в списъка с отстъпки, които Apple е предоставил на държавните служители, с които преговаря. Сред отстъпките влиза и 15-годишна данъчна ваканция.  

Последният подобен опит на Apple да предложи употребявани телефони в страната бе посрещнат със съпротива, както сред мениджърите на индустрията, така и в министерствата, където се появиха опасения, че подобен ход ще наводни страната с некачествена електроника и ще подкопае програмата "Направено в Индия" за насърчаване на местното производство. Най-ценната компания в света обаче използва силата на своята марка на масата за преговори, като пояснява, че тези устройства ще са по-евтини и насочени към този ценово чувствителен пазар.

Компанията разполага с голям брой употребявани iPhone-и заради схемата за ъпгрейд в САЩ и по целия свят всеки път, когато представи ново устройство. Някои от набраните употребявани апарати са били повредени, разглобявани, ремонтирани и след това може да се продават отново. Индия може да стане ключова дестинация за много от тези джаджи, макар че местните политици се опасяват, че страната може да се превърне в сметище за остаряващи телефони.

"Тези телефони все още имат живот в себе си", казва Аншул Гупта, базиран в Мумбай директор на Gartner Inc. Той смята, че 70 на сто от продаваните в Индия телефони са на цени под 200 долара.

"В Индия и други развиващи се пазари купувачите не могат да си позволят флагман и опцията за  по-стари  iPhone-и ще е добра за тях", казва той.

Apple не коментира темата пред Bloomberg.

Ако получи разрешение, концернът от Купертино ще стане първата компания, която ще има позволение да внася и продава употребявана електроника в страната. Apple е продала тук едва 2,5 млн. телефона през миналата година, което е 2 на сто от пазара. Очаква се до 2020 г. в Индия да се продадат 750 млн. телефона. На местния пазар лидер е Samsung Electronics Co., но китайските доставчици Oppo, Vivo и Xiaomi също печелят значителен пазарен дял.

Искането на Apple се случва на фона на перспективите за стартиране на мащабно производство в Индия. През миналата седмица местен министър заяви, че компанията ще започне асемблиране на телефони в завод на своя партньор Wistron Corp в Бангалор до края на април. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

do 4

преди 7 години

Разликата на айфон с сони и самсунг, е че старите айфони работят. Айфон 4s примерно работи толкова добре, всичко му върви гладко, не сече, не забива и най-важното че може да работи с последната версия на ИОС. За телефон на 6 години!!! Нека и другите марки да седнат и да си напишат домашното и тогава да претендират за нещо повече! А задължителните преинсталации на Андроида няма да говорим!!!

6

Анонимен

преди 7 години

Вместо за 200 долара да си купуват нови китайски апарати създателите на Малката булка искат да имат маркови i-*** на по 5 години. Толкоз за индийския масов интелект.

5

O.o

преди 7 години

До АнонименОстава и Сори-то ти да работи без проблеми. 2 ми минаха през ръцете -Sorry Trashperia L и Sorry Tashakperia Aqua M4 - На първия ако ми затворят линията отсреща целия звук минаваше през слушалката за разговорите, камерата правеше отвратителни снимки и от време на време се рестартираше сам. Другия т***шак от Сори има проблем с прегряващия процесор и постоянни рестарти - пробвано с Андроид 5 и 6 ... тези съвсем не пеят в хора.

fallback