Източник: Reuters
fallback

Белият дом се готви да накаже Русия за предполагаемата намеса в изборите, които минаха в САЩ, съобщава The Washington Post.

Цитирайки неназовани американски официални лица, изданието посочва, че няколко наказателни мерки са обсъждани, сред които са "икономически санкции и дипломатическо порицание", както и тайни кибер операции.

Администрацията на все още действащия президент Обама очевидно се опитва да намери начин, по който тези мерки да бъдат наложени, тъй като властта, която той има – да отговаря на кибератаки от чужди страни "не покрива действия, които оказват влияние върху електоралната система".

Русия и нейният президент Владимир Путин не спират да бъдат обсъждана тема в следизборните обвинения от страна на Демократическата партия, която твърди, че руските кибератаки са помогнали на новоизбрания президент Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Неправителствени организации, които подкрепят демократите и техния кандидат за президент - Хилари Клинтън, както и някои от екипа, ръководещ нейната кампания, твърдят, че многократно са били атакувани от хакери до края на самите избори. Последните месеци в публичното пространство се появиха документи и мейли, които се оказаха доста неудобни за Клинтън и всички от екипа й твърдят, че хакерската атака е дошла от Русия, която не крие симпатиите си към Тръмп.

Официалните власти, отговарящи за вътрешната сигурност и националното разузнаване през октомври обвиниха Русия за изтичането на въпросната информация. По-рано този месец ФБР се съгласи и с анализа на ЦРУ, че руски хакери наистина са били намесени.

Към момента пълното разследване се провежда от Националното разузнаване, като Обама го е насочил да търси информация назад до 2008 г., когато бяха неговите президентски избори.

Източниците на Washington Post твърдят, че санкциите ще бъдат наложени по такъв начин, по който да се затрудни администрацията на Тръмп да ги отмени или смекчи.

Русия отрече всички твърдения и на свой ред обвини Демократите в САЩ, че просто не умеят да губят. Тръмп пък ги нарече партизани.

Сенатор Линдзи Греъм от Южна Калифорния, един от републиканските кандидати, също потвърди хакерските атаки и смята, че Русия трябва да понесе "жестоки санкции" заради това, което показва разделение и в самия лагер на Тръмп.

Как ще реагира той, когато стъпи в длъжност, имайки предвид, че по-скоро симпатизира на Русия, тепърва предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Чичо Скрудж

преди 7 години

като слушахме Меркел - биваше /така по приятелски/, сега скандал !

36

Анонимен

преди 7 години

значи: руснаците (или които и да било) изкарват истината на яве и за тази си постъпка трябва да бъдат санкционирани wtf !?!??

35

Дедо Кольо

преди 7 години

До българинБългарино, предпочитам да съм безработен там, отколкото пенсионер учител с 36 годишен стаж тук. Пък ти си плащай редовно членския внос, че идват избори. Партията-баба не е пенсионирана - пара и трябва.

fallback