Снимка: Reuters

Колко е хубаво да си един от основателите на печеливша компания и след това просто да жънеш от нейните успехи, без да си даваш много зор. Може би това е минало през ума на Рийд Хофман, един от основателите на LinkedIn, след вчерашната новина.
 
Той все още притежава 14,7 млн. акции от капитала на компанията и то към момента на нейната покупка от Microsoft за 26,2 млрд. долара. Имайки предвид че цената на акция в този случай е 196 долара, това означава, че той си е спечелил едни чисти 2,88 млрд. долара от сделката.
 
Още по-интересното е че той държи акции "Class B", което му дава правото на 10 гласа за всяка акция, която притежава. Това ще рече, че той ефективно контролира 53% от акциите с право на глас. А това означава, че без да има нужда да пита останалите притежалите на акции, може просто да одобри сделката.
 
Това е неговото обещание според изпълнителният директор на Microsoft - Сатя Надела, който обяви сделката на вчерашната конференция.
 
Сегашният изпълнителен директор на LinkedIn, Джеф Уайнър, притежава 408,000 акции, което му дава скромните 78 млн. долара печалба, като по условията на сделката може да си изкара и допълнителни 127 млн. долара. Жив за оплакване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase