Снимка: Reuters, архив
fallback

Apple започна своята годишна конференция за разработчици вчера в Сан Франциско, като изпълнителният директор на компанията, Тим Кук, помоли присъстващите да се изправят за минута мълачние в памет на жертвите от атентата в Орландо.
 
След това Apple направи едно двучасово представяне, в което поясни всички промени, които ще се появят в нейните операционни системи - iOS за смартфоните, таблетите и OS X (вече macOS) за лаптопите, watchOS за смарт часовниците и още куп неща. С две думи - много ъпдейти по съществуващите неща и нито дума за нови устройства беляза годишната им WWDC конференция.
 
Ето накратко едни от най-интересните неща, които бяха обявени:
 
Нова операционна система за айфоните, айпадите и айподите - iOS 10
 
Основното тук е че възможността за 3D Touch става още по-подбра. Потребителите ще се сблъскат с нов редизайн на екрана при заключен режим и ще имат допълнителни функции при натискане върху някои от приложенията. Вкарват се подобрение на повечето основни приложения на ябълката - iMessage, Siri, Maps, Photos. Друга интересна функция е че при повдигане на устройството във въздуха, то само ще включва екрана и ще подканва към отключване. Това се предлага от Android от известно време.
 
Писна ни от OS X, кажете "Здрасти" на macOS Sierra
 
Потвърждавайки слуховете, Apple обяви, че сменя името на своята операционна система за лаптопите си от OS X на Mac OS. Следващият основен ъпгрейд ще се казва macOS Sierra, като към днешна дата е достъпен за разработчици, които искат да направят подобрения за своите приложения или пък да направят нови такива, а следващият месец ще има публична бета версия, която потребителите да могат да тестват. Най-интересните функции тук са, че потребителите ще могат да отключват своя Mac чрез умния часовник Apple Watch, както и възможността да се наблюдават файловете на десктопа на Macbook от iPhone или iPad.
 
Apple Music вече няма да е толкова объркващо за ползване. Дали?
 
Компанията обяви промени по редизайна на своето музикално приложение Apple Music, които целят да направят ползването му много по-лесно и да редуцират, колкото могат, негативната обратна връзка от потребители, че някои от функциите са объркващи. Основните промени са по интерфейса на приложението, като идеята е хората по-лесно да виждат своите списъци с песни, както и тези, които най-скоро са закупили. Допълнителна функция е че при избор на песен, директно ще се зарежда нейния текст. Услугата стартира на същата конференция миналата година и до сега има 15 млн. потребители, плащащи си, за да я ползват.
 
Siri вече ще е достъпен и за Mac. Май беше време вече, а?
 
Гласовият асистент Siri най-сетне ще може да се ползва и от Mac. Apple маниаците отдавна си говорят, че го искат и на своите лаптопи, освен на iPhone-ите и iPad-ите си, така че Apple по-скоро отговаря на исканията, отколкото да представя огромна иновация. Хората ще могат да питат Siri колко свободно пространство имат на своя лаптоп, да му кажат да пусне конкретна песен, да добави среща в календара или пък да провери времето в конкретна часова зона. В бета версията на macOS Sierra през юли също ще може да се тества и Siri.
 
Siri вече ще е с отворен код за разработчиците. 5 години по-късно - браво!
 
Apple най-накрая обяви нещо, което трябваше да направи години по-рано - даде достъп на разработчиците до API (Application Programming Interface) на Siri, за да могат да интегрират приложенията си във виртуалния асистент. Компанията го купи през 2010 г., а през 2011 г. го имплементира в iPhone-те, така че 5 години по-късно - честито на печелвишите!
 
Онлайн магазинът App Store върви нагоре. Ама колко?
 
App Store вече има над налични 2 млн. приложения, които са свалени над 130 млрд. пъти. За тях пък ябълката е платила близо 50 млрд. долара на техните разработчици. Би било интересно да се направи сравнение с основния конкурент на App Store - Google Play, но последната информация, която интернет търсачката пусна по този повод беше началото на 2015 г., съобщавайки, че е платила над 7 млрд. долара на хората, разработващи приложения за Google Play. Ръстът на App Store си е значителен, тъй като на същата конференция миналата година цифрите бяха около 100 млрд. сваляние и 30 млрд. изплатени суми към разработчиците.
 
Сред останалите новини са по-умна операционна система за AppleTV, възможността за плащане чрез Apple Pay в уебсайтове, нова операционна система за часовника Apple Watch и възможността деца да се учат да кодят чрез приложението за iPad Swift Playgrounds.
 
Ново, ново.... колко да е ново?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

Продължение:ютуб серч: Mac Pro vs Custom Built PC (Ultimate Showdown);$2,000 Custom PC vs $4,000 Mac Pro - от март 2016 година...Последния особено е трепач - уиндос пц за 2000$ бие 3 ПЪТИ ПРОФЕСИОНАЛЕН мак за 4000$Толкова за маркетинга.ПС: Нищо лично, просто професионал на гледна точка.

21

Анонимен

преди 7 години

Единствената причина, поради която някои дизайнери използват мак е, че адобе е оптимизирана за тяхните щайги. Иначе дори уиндиски комп на същата цена със всяка груга програма за графичен дизайн вади х4 производителност, а с адобе е едно към едно. Забележи, а изобщо не споменавам линукс, а там нещата са направо драстични откъм натоварване на видеопроесор, процесор и памет за едни и същи операции. Говоря за работни станции, въпреки, че във всичко е така. ю туб сърч: $10000 MacPro vs $10000 PC;

20

Мартин Иванов

преди 7 години

От мен е коментар 20, пропуснах да си напиша името. Благодаря за отделеното време. :)

fallback