Снимка: Reuters
fallback

Потребителите трябва да имат свободата да изразяват мнението си в интернет. Прекомерната регулация в тези среди по-скоро би навредила и не е начинът за вменяване на определена дисциплина. Самите коментари под определена публикация помагат на читателя да се ориентира в цялостното обществено мнение. 

При обида, клевета или призив на насилие има класически правни механизми, чрез които да се въздейства, и това е достатъчно, настояха Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет" и Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Те коментираха темата за отговорността на медиите и сайтовете за коментарите, които правят потребителите.

"Голяма част от медиите не отделят достатъчно бюджет за модерация на сайтовете", настоя Попович. Според него обаче доставчиците не трябва да бъдат задължавани да модерират и медиите носят отговорност за коментарите, но тя е морална. 

Във връзка с решението по казуса "Делфи" Кръстева подчерта, че това е пример как за пореден път нормите на европейската директива се игнорират и съдът изземва функциите на законодателната власт.

Според нея в дебата относно това дали трябва да се промени директивата се създава конфликт на ниво основни човешки права.

"От една страна е правото на свобода на словото и на достъп на информация, а от друга – защитата на личните данни, която в момента е издигната на пиедестал", каза Кръстева. По думите й всички фундаментални права, заложени в хартата, са ценни и не трябва да се ограничава едното или другото, а да има баланс между тях.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

Да попитаме господин Попович,дали в родната му Сърбия медиите са свободни и дали чужди граждани изобщо,могат да изказват в тях своето мнение?Фактът,че заема този пост в България ,показва,че българското общество е по-демократично от сръбското.Накрая,съмнявам се,че работи за българските интереси в тази асоциация.

22

Провицията

преди 7 години

Българи - Какво направихте с българите които останаха да живеят в България ? Бавно ги унищожавате. Как!Това беше написано в Американския план.Засегнахте всичко като поминък.Разделихте хората на бедни и богати.Богатите са поставени лица които можаха да откраднат парите на бедните хора,а бедните са трудещите които работят до като се скапят.И никой не му пука за техния труд и тяхното здраве.Много е тъжно.

21

gost

преди 7 години

напоследък искам да тегля на поддъжката на виваком град ловеч с наи добпия си нет идна тънка дълга и не ме интересува омръзнами клоуни дамиползват нета един ден супер 5 не какво става ние си плащаме редовно услугата не заради мъди да се налага да ги сменяеписнами от смотаняципротежета та едикои си нее ли срамонно видял съм какво е дае ебърз и какво еда еотвратителен аиде виваком размърдаите си *** за да не випратим на данс

fallback