Снимка: Reuters, архив
fallback

Директорът на Федералното бюро за разследване в Щатите, Джеймс Коми, хвърли повече светлина върху това колко точно са платили на предполагаеми хакери, за да получат достъпа до печално известния iPhone на терориста Фарук, който Apple упорито им отказваше.

Смартфонът на стрелеца от Сан Бернардино е предмет на обществен дебат месеци наред, след като ФБР искаше от Apple да разбие сама криптирането му, за да могат властите да разгледат информацията вътре. Така те се надяваха да разберат повече за смъртта на над 14 души от атентата, извършен от Фарук и съпругата му миналата година.

След като Apple отказа, общественото пространство се напълни с мнения на кажи-речи всички технологични компании, които застанаха на страната на Apple, отхвърляйки категорично възможността достъп до устройството да се получи чрез съдебна заповед.

В крайна сметка ФБР съобщи, че е разбила телефона с помощта на "трета страна", която най-вероятно е група от хакери.

Според Джеймс Коми, цената, която Бюрото е платило за тази услуга, е повече от това, което той ще изкара до пенсионирането си след 7 години.

Reuters веднага направи изчисления на база публична информация, че за този период той ще получи сумарно 1,3 млн. долара като заплата, така че платеният хонорар на хакерите очевидно е повече от това.

Въпреки че сумата изглежда внушителна за разбиване сигурността на едно устройство, всъщност тя съвпада с възнагражданието, което се предлага на хакери да намерят вратички във водещите операционни системи като iOS и Android.

Септември миналата година компанията Zerodium предлагаше 1 млн. долара награда за най-добрите хакери, т.е. ФБР явно не подбива цените на "пазара".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

До 6

преди 8 години

А ти като не разбираш от крипто-анализ, защо се пънеш да пишеш глупости ...."За това една парола СЕ КРИПТИРА С АЛГОРИТЪМ И НЕСИМЕТРИЧЕН КЛЮЧ!"По - голяма безмислица отдавна не бях чел, хубаво е че има ти кви като теб да ме разсмиват в Петък следобед... Прочети моля те дефиницията за Алгоритъм и къкви алгоритми се използват в симетричната и асиметричната криптографията. И не се пъни да пишеш с главни букви, че си смешен...

11

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 11Ако знаеше как действа public-private pair-типът шифриране, нямаше да говориш такива глупости.Шивъра на всеки телефон е уникална комбинация от личен хардуерен код на устройството +256 битов ключ.Двете заедно правят базата за шифъра, който после изисква математически генерирания отключващ ключ за да могат да се дешифрират данните.Това не е нещо, което има декодър. Не живеем в 80те години.

10

Анонимен

преди 8 години

казвам универсалния код за отключване на iphone.ЧЕТИРИ РАЗБЪРКАНИ НУЛИ.

fallback