Снимка: YouTube

Microsoft пусна обновена версия на телефона Nokia 105. Но все по-нарастващото разпространение на смартфоните със сигурност ще се окаже пречка за компанията да повтори някогашния успех на оригиналната версия.

От Microsoft споделят, че новият модел е насочен към две основни потребителски групи. Американската 20-доларова Nokia 105 е предназначена за хората, които си купуват телефон за първи път и за тези, които биха искали да разполагат с резервно устройство в случай, че смартфонът им се изтощи или развали.

Но за потребителите, които се нуждаят от Microsoft телефон с основни функции за работа, 30-доларовата Nokia 215 вероятно би се оказал по-подходящ избор. Това е най-евтиният модел на компанията с достъп до Интернет, до Facebook и Twitter.

А що се отнася до подобрената Nokia 105, тя разполага с повече място за телефонни контакти, по-добро качество на звука и по-дълго време за разговори. Непроменени остават 1.45-инчовият екран и радиото. Потребителите вече имат възможността да избират между устройство с един или с два слота за симкарти.

Оригиналната версия излиза на пазара през 2013 г., а продадените бройки от нея до момента надхвърлят 80 милиона. Но настоящият бум на смартфоните вероятно ще попречи този успех да се повтори отново.

Общите телефонните продажби на Microsoft за първото тримесечие са спаднали с 30% в сравнение със същия период на предходната година. В същото време обаче продажбите на Windows смартфоните са се повишили с 10% за въпросния период – от 63% от общите продажби на внушителните 73%.

Най-евтиният Windows смартфон на компанията е 70-доларовата Lumia 430.

Изводът е, че пазарът за „НЕумни“ телефони не е изчезнал. Но размерите му се свиват все по-осезаемо покрай нарастващия брой услуги и ниските цени, които предлагат смартфоните с операционна система Android.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет МВР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase