Снимка: Reuters, архив
fallback

Българите рядко пазаруват онлайн поради два фактора – ниската покупателна способност, както и недостатъчната интернет грамотност на населението. А и хората са скептични, тъй като са се сблъсквали с измамни сайтове, коментира за "Фокус" Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

"Хората са попадали на онлайн измамници, което ги кара да се отнасят с недоверие и скептицизъм вместо да се образоват малко по-добре как да избегнат рисковете в интернет", смята той.

Апостолов коментира още, че има много начини, по които хората могат да се подсигурят при плащане на стока или услуга по интернет, най-простият от които е името на фирмата да бъда проверено в мрежата, където хората оставят своите впечатления за всяка една, използвана от тях.

Друг начин да проверят потребителите дали един сайт е реален е да обърнат внимание дали интернет адресът започва с "https", където "s" означава, че връзката е сигурна. Също така трябва да се появи символ катинар, който удостоверява още веднъж, че сайтът е защитен.

Апостолов коментира още, че по данни на центъра - над 70% от хората у нас ползват интернет. Европейската комисия обаче ни нарежда на едно от последните места. Той коментира, че има разлика в методологията за измерване на достъпност на мрежата между западната статистика и тази у нас, откъдето идва и разминаването в процентите.

"Българите най-често използват мрежата, за да се информират за последните новини, особено младото поколение", каза още Апостолов. На второ място той постави използването на интернет за комуникация. Според Апостолов все още изоставаме в употребата на тази услуга в т.нар. "електронно правителство".

"Все още много малко услуги са достъпни през интернет. Все още се очаква резултатът от НАП за първата година, през която стана възможно онлайн да се подават декларации, чрез ПИН. Първите данни показаха, че това рязко е повишило събираемостта, ускори подаването на декларациите и много българи се възползваха от тази възможност", поясни Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

.......

преди 9 години

Аз нямам излишни пари да давам на циг*ни и търговци по молове и битаци за надценени стоки.В интернет можеш да си купиш дрешки внос от Англия, Германия и други ЕС държави за по 10-12 лева тениска, 15 лева дънки. За техника да не говорим цените са в пъти по евтини. Купих си телефон дето по магазините струва от 520 до 680 лв (Мтел....) за 285лв със доставката. Стол от полша с тапицерия от естествена кожа дето по магазините е 600-750лв за 320лв със доставка. Да не съм луд да вляза в магазин !

16

Анонимен

преди 9 години

До dpПреди седмица получих пратка от Китай, но я бях поръчал началото на януари...

15

Kriko

преди 9 години

Пазарувам много през ебай и чрез пейпал и няма проблеми по принцип , но се случва чат пат за дребни поръчки да не дойдат или пък проблеми с качеството, но със клеим се оправят нещата. Аз по принцип електроника повече от 100 долара не купувам , защото при дефект със сигурност гориш ти. Връщането на дефектни стоки са за твоя сметка и е рисково.Общо взето е на късмет.За дрехи и други стоки го няма този проблем.Успех !

fallback