Новата централа на компанията. Снимка: Facebook
fallback

Американският технологичен концерн Facebook със седалище в Калифорния премести централата си и вече се намира в мегакомплекс на архитекта Франк Гери. Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг поясни, че новият офис (бившият комплекс на Sun Microsystems) представлява "най-голямото отворено пространство в света". По думите му новата централа на социалната мрежа се състои от огромна зала, в която хиляди служители ще могат да работят заедно.

Според Зукърбърг на покрива се намира огромен парк с площ над 14 дка. И въпреки това предприемачът описва комплекса като "сравнително прост" и "не необичаен". Това е било и предварителното му намерение.

"Ние искаме нашето пространство да се чувства като работа в процеса". Който стъпи в новия офис, трябва да почувства колко много остава да се направи, за да се изпълни мисията на Facebook - хората по целия свят да се свържат в интернет.

Новата централа се намира в непосредствена близост до старата сграда в Менлоу Парк. Facebook нае Гери през 2012 г. със задачата да проектира новия офис. Архитектът с канадски и американски произход е известен с радикалните форми - той отказва да прави тромави и ръбати сгради, а залага на екстравагантни извити форми, разчупена геометрия и нестандартни плоскости.

Гери става световно известен, между другото, със строежа на Guggenheim Museum в Билбао в северната част на Испания и Музея Vuitton в Париж.

И Google планира да се премести в нова централа в Калифорния под гигантски стъклени куполи. Целта е да се създаде офис пространство, което може да се прекроява свободно. При издаване на необходимите разрешителни до месеци първите нови сгради ще бъдат завършени в Маунтън Вю през 2020 г.

Apple също се разраства в огромна сграда с кръгла форма в Купертино, която трябва да бъде готова до края на 2016 г. Онлайн търговецът на дребно Amazon планира да построи нова сграда за централата си в Сиатъл под формата на големи стъклени сфери.

Още технологически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

рв

преди 9 години

Тия се самозабравиха...нямам търпение да се згромоляса тази тъпня фейсбук и да заживеем нормално.

8

pastoral

преди 9 години

"Зукърбърг поясни, че новият офис (бившият комплекс на Sun Microsystems) представлява "най-голямото отворено пространство в света". По думите му новата централа на социалната мрежа се състои от огромна зала, в която хиляди служители ще могат да работят заедно." - но, физическият достъп до "златните" ще бъде като да се добереш до златото във форт нокс хахаха... апропоз, какво и е социалното на мрежата на щазите? асоциалните се отделят на недостъпни за света острови, откъдето ще опъват конците..

7

optimist

преди 9 години

Не е лошо авторът да прочете какво означава "концерн".

fallback