източник: Reuters
fallback

Свързването на целия свят е едно от основните предизвикателства на сегашното поколение, а една от най-големите технологични революции човечеството ще изживее през следващите десетилетия, когато милиарди хора за първи път се свържат с интернет. Това е основната теза в авторския материал на основателя на Facebook Марк Зукърбърг за Wall Street Journal.

„Има моменти в човешката история, в които изобретяването на нови технологии свързва по напълно нов начин нашия социален живот и нашата работа. Печатната преса, радиото, телевизията, мобилните телефони и интернет са сред тях. Най-голямата революция обаче ще видим през следващите десетилетия, когато милиарди хора за първи път се свържат с интернет. Днес малко повече от една трета от света е свързан в мрежата - около 2,7 милиарда души. Лесно е да гледаме на интернет като на даденост и да предположим, че повечето хора скоро ще имат достъп до мрежата, а с това и възможностите, които ние вече имаме. Но това не е така. Свързването на целия свят е едно от основните предизвикателства на нашето поколение”, пише Зукърбърг.

Ако хората имат достъп до интернет, те ще се свързват не само със своите приятели, семейства и общности. Могат също така да получат възможност да участват в глобалната икономика, пише още Зукърбърг. И цитира изследване на McKinsey от 2011 г., което показва, че в много от развитите страни интернет вече допринася много по-силно за икономическата активност, отколкото например селското стопанство и енергийният сектор.

През последните пет години свързани с мрежата дейности са генерирали 21% от растежа на БВП. Достъпът до интернет инструменти позволява на хората да споделят информация с цел да си вършат по-добре работата, което от своя страна води до създаването на нови работни места, предприятия и възможности. „Интернетът вече е в основата на нашата икономика“, убеден е главният изпълнителен директор на Facebook.

Но свързването на целия свят означава много повече от споделяне на тези ползи с милиарди нови хора. „Ако можем да вкараме тези останали две трети от света в интернет, ние ще им дадем възможност те да създадат нови неща, от които можем да се възползваме и ние. Ако успеем да свържем всички, то животът на всички нас ще се подобри драстично“.

Проучване на Deloitte наскоро разкри, че едно разширяване на интернет в развиващите се страни ще създаде 140 милиона работни места, а 160 милиона души ще прекратят тежките си физически натоварвания. Но и равнището на детската смъртност ще бъде значително намалено благодарение на новите възможности. Интернет ще насърчи социалния прогрес на африканските страни на юг от Сахара, в Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Но всичко това няма да се случи от само себе си. По-голямата част от хората наистина все още нямат достъп до интернет. Но още по-изненадващо е, че разпространението на интернет се увеличава с по-малко от 9 процента на година. Това е много бавен темп, като се има предвид, че все още сме в развитието на нещата и темпът на растеж ще бъде намален още повече.

Още за визията на Зукърбърг за бъдещето вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 години

Аз имам акаунт във фейса ама не съм влизал там от месеци. Вие пък сте големи параноици ама ЦРУ щял да ви следи и като ви следи какво? Какво ще видят? Къде си пил, кой си е*ал и разно подобни глупости. Какво се впрягате толкова?

20

призив

преди 9 години

"да свържем в интернет целия свят - да спестим няколко десетки милярда на ЦРУ! "Че сената оряза тази година военния бюджет...

19

Анонимен

преди 9 години

Аз пък зова поне един ден без интернет!

fallback