Снимка: Reuters

Повечето от нас едва ли често се сещат за холограми след онази сцена в „Междузвездни войни“, в която R2-D2 проектира принцеса Леа. Холограмите се появиха за малко и през 2012, когато рапърът Тупак Шакур излезе на сцената на музикалния фестивал „Коачела“, 16 години след смъртта си.

Същата година за първи път индийският политик Нарендра Моди използва холограма в политиката, когато посланията му успяваха да достигнат до хората в 26 града едновременно.

В предизборната кампания тази година Моди отново заложи на новите технологии, отбелязва Bloomberg. Така той успя да „присъства“ на 300 митинга по едно и също време.

Изборите приключиха на 12 май 2014 и е изчислено, че фаворитът за премиерския пост в Индия - Моди, е достигнал до около 14 милиона избиратели, благодарение на холограмите. Дали е имал успех, ще стане ясно на 16 май, когато ще бъдат обявени и резултатите от вота. Провеждането на избори в Индия е истинско предизвикателство предвид факта, че над 800 милиона души могат да участват във вота.

През януари 2014 турският премиер Реджеп Ердоган също използва холограма, за да се „появи“ на предизборен митинг в Измир преди местните избори през март.

Вижте "появата" на Моди в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase