Снимка: Reuters
fallback

Китайският космически апарат "Нефритен заек", който спря работа едва на шестата седмица от тримесечната си мисия, вероятно е станал жертва на лунния прах, съобщи "Ню сайънтист".

Когато спускаемият апарат "Чанъе-3" кацна на Луната на 14 декември и пусна роувъра "Юйту", двете машини успешно започнаха хибернация за първата си лунна нощ. На Луната нощта е дълга - тя продължава половин земен месец и температурите падат от 90 градуса Целзий под минус 180 градуса. Втората лунна нощ започна в събота и спускаемият апарат отново заспа. "Нефритеният заек" обаче не успя. Китайската агенция Синхуа съобщи за механичен проблем заради "сложната лунна среда", без да дава допълнителни подробности.

Главен заподозрян за повредата е абразивният лунен прах. Ударите на микрометеорити стриват грунта на стъклен прах, който може да получи и електрически заряд от слънчевите частици. При мисиите "Аполо" лунният прах успя да проникне дори през скафандрите на астронавтите, надраска огледала, използвани за лазерни експерименти, предизвика прегряване в луноходите.

Oще по темата
Дизайнерите би трябвало да вземат мерки, за да избегнат попадането му във важните системи, каза Бърнард Фоинг, директор на международна работна група за изследване на Луната. Той обаче може да е зареден електростатично и да полепне по чувствителни части.

Резките промени в температурата при падането на нощта също са голямо натоварване за механичните системи и могат да повредят движещите се части. Проблемът може да се дължи и на силната радиация, слабата гравитация или други фактори.

През лунната нощ комуникациите с роувъра не са възможни. Затова наземният контрол трябва да изчака до 8 февруари, за да определи размера на щетите. През това време специалистите ще анализират проблема и ще разработват стратегии за елиминирането му.

При ниските температури на лунната нощ най-застрашените части на "Нефритения заек" са слънчевите панели и мачтата. Мачтата би трябвало да се прибере, за да бъдат защитени деликатните инструменти, чиято температура се поддържа от радиоактивен топлинен източник. Слънчевите панели пък трябва да бъдат насочени към посоката, от която ще изгрее Слънцето. Механичен дефект в тези системи може да остави роувъра изложен на ефекта на студа и тъмнината.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 години

Зайците бързо се размножават,така,че остава още един да пратят и след година само гледайте колко ще са!

13

lubo

преди 10 години

Днес съветските "Луноход 1" и "Луноход 2", след 40 години мълчание, предадоха на Земята научни данни и големи благодарности за доставените им резервни части.

12

Spas

преди 10 години

Нефритения заек се излази... сега май някой ще го сготви това китайско зайче:)

fallback