източник: Reuters
fallback

Бил Гейтс се самоопределя като технократ, но не вярва, че технологията ще спаси света. Или поне не вярва, че тя ще разреши някои от наболелите проблеми пред човечеството - болестите, бедността, и породените от тях липса на възможности и отчаяние. “Обичам технологиите, но ако искаме да подобрим качеството си на живот, трябва да се справим с по-простички проблеми, като глада, например,” заявява Гейтс в ексклузивно интервю за Ричард Уотърс от Financial Times.

Бил Гейтс е на 58 години, но не е загубил нито част от нетърпимостта и интелектуалната си страст, с които е известен още от юношеските си години. Седящ в офиса си на брега на езерото Вашингтон в Сиатъл, предприемачът, който преди близо четири десетилетия напусна университета в Харвард, но само за да основе софтуерния гигант Microsoft, има безкрайната енергия на човек, който може да се справи с всеки проблем, както и да отхвърли всяка погрешно ориентирана идея, пише Уотърс.

Гейтс е първият човек, който си представя, че компютърът може да влезе в ежедневието на хората. И мечтата му се сбъдва с Microsoft, която “поставя” персонален компютър на бюрото във всеки дом. Но докато другите говорят за силата на интернет и как той може да промени света, Гейтс стои здраво стъпил на земята и смята, че това са илюзии и най-бедните хора нямат нужда от интернет.

“Иновацията е хубаво нещо. Състоянието на човечеството - ако оставим на страна биотероризмът и неговите производни - се подобрява благодарение на иновацията. Технологията е изключителна, но тя не е от полза на хората, които имат най-голяма нужда от по-добър живот. Или поне не би била в близко бъдеще,” казва Гейтс.

Това е и един от основните аргументи на Гейтс в задочния му спор с Томас Фридман - колумнистът от The New York Times, който през 2005 г. написа книгата “Светът е плосък”. В труда си Фридман изразява оптимизма си за бъдещето, имайки предвид отварянето на трудовите пазари в Индия и Китай, не и без помощта на интернет революцията в световен мащаб. “Добре, отидете в центровете на Bangalore Infosys в Индия, например. Но за разнообразие се разходете на пет километра от тях, където хората живеят без тоалетна и без течаща вода. Светът не е плосък и компютрите не са сред петте най-важни неща, без които човек не може.”

Именно това мислене през годините провокира Гейтс да раздаде огромна част от състоянието и времето си за благотворителност. Други милиардери също защитават филантропски каузи, но ги експлоатират за подобряване на имиджа си в обществото. Гейтс мисли, че това е нередно и преди да се захване с проблем от ранга на предотвратяване на детската смъртност в развитите страни, или подобряване на образованието в Щатите, той прави “внимателни етични изчисления,” признава самия той.

Със силата на парите, Гейтс най-вероятно може да помогне за подобряването на качеството на живот на най-голям брой хора, отколкото всеки друг бизнесмен в света. Семейната му фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, която той основава заедно със своята съпруга през 1997 г., и където Гейтс работи, след като напуска ръководната си длъжност в Microsoft, финансира благотворителни проекти на стойност 4 млрд. долара годишно. По-голямата част от парите отиват за здравеопазване и борба с бедността в развитите страни. За сравнение, това е половината от целия бюджет, който правителството на САЩ е отпуснало през 2012 г. за здравни инициативи.

Повече за битката на Гейтс с американското правителство вижте в Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Шаран -БГ

преди 10 години

Технологиите ще унищожат света !!!

17

Реалист

преди 10 години

Хаайде, хайде, мили ми овчици. Бил Гейтс дарява на благотворителности, значи е безусловно добър. Поразровете се къде Бил има акции - фармацевтични компании, които продават ваксини за Африка. За болести, които са създадени от тези ми ти компании. Ако има някой да си дига имиджа от благотворителност, то това е чичо ми ти Бил.П.С. До всички дето ще скочат, че съм фен на чичо Стиви Джобс - и него не го харесвам толкова колкото Гейтс.

16

Социалист

преди 10 години

Един истински социалист! Браво Бил!

fallback