Снимка: архив, Reuters
fallback

Космическият телескоп на НАСА и Европейската космическа агенция "Хъбъл" откри и засне свръхнова от типа Ib, съобщи Лент.ру.

Свръхновата е получила обозначението SN 2013ek. За пръв път тя е била наблюдавана на 19 август 2013 година, но окончателното потвърждение за нейното разположение е получено едва сега.

Обект на наблюдението на "Хъбъл" е била галактиката NGC 6984, разположена на разстояние 215 милиона светлинни години в съзвездието Индианец. Галактиката не за пръв път привлича вниманието на астрономите. През 2012 година там бе регистрирано избухване на свръхновата SN 2012im, която се отнася към типа Ic.

Свръхновите от типа Ic и Ib възникват в резултат на гравитационния колапс на масивна звезда, загубила по-голямата част от атмосферата си. Те се различават само по особеностите на спектъра си. Смята се, че при Ib звездата преди взрива губи повече от материята си, отколкото при Ic.

Някои астрономи първоначално предполагаха, че близостта на двете свръхнови във времето и пространството показва, че SN 2013ek може да е повторен взрив на SN 2012im. Анализът на данните показа, че това са две различни свръхнови.

В астрономията свръхнова се отнася до няколко вида звездни експлозии, пораждащи изключително ярки обекти. Когато звезда, имаща поне 3 пъти повече маса от нашето Слънце, премине в края на своя живот етапа на гигант, е възможно да не достигне до състоянието на бяло джудже и да избухне с блясъка на 10 милиарда слънца. Тогава се появява свръхнова. Тя разпръсква своята материя в бързо разширяваща се обвивка. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 10 години

объркали са снимкитето е или черна дупка или е нечии.......

4

фото

преди 10 години

На снимката се вижда моментът преди избухването на звездата. Обърнете внимание на това колко е тъмно преди да избухне. След това можете да си представите колко светло ще стане, след като избухне! То ще е толкова светло, че не може да се опише и даже ще повреди апарата и затова по-добре да не се снима.

3

Прост

преди 10 години

Гледам, гледам, гледам... и пак нищо... къде е съзвездието бре.. къде е свръхновата.. или е толкова свръхнова, че е рано да я видиме !

fallback